Radar · Nyheter

Kampanj för medvetna val

TT | Osäkra ska få hjälp att hitta rätt.

”Rösta mer mänskligt”. Under den rubriken turnerar en ”valbyrå” runt i Stockholm fram till valet. Målet är att höja valdeltagandet och att människor ska veta vad de röstar på.
– Vi vet att vi behöver stärka medborgarna för att man ska kunna fatta egna beslut och inte följa en ytlig propaganda, säger Jeanette Modig som ansvarar för kampanjen i Stockholm.

Kampanjen finns på närmare hundra orter i landet. Initiativet kommer bland annat från två av grundarna till ”Vi står inte ut” som arbetar för ensamkommande ungas rättigheter. Engagerade i  en rad frivilligorganisationer har anslutit sig. Jeanette Modig betonar att det inte handlar om en kampanj för vissa åsikter.
– Vi kommer inte tala om för någon vad de borde rösta på, men hjälpa människor med hur man kan reda på vilket parti som passar en.

Vid valbyrån kommer information om röstning att finnas på olika språk och den som är osäker på sitt val ska kunna göra olika valkompasser.

På helgerna är planen att valbyrån ska vara på plats i Kista, Skärholmen, Rinkeby och Botkyrka. På vardagar är ambitionen att stå vid tre knutpunkter i kollektivtrafiken, till exempel Odenplan, Slussen och Flemingsberg.