Energi

Hallå där! …

Martin Tode, ordförande i Cornelis Vreeswijksällskapet.

… Martin Tode, ordförande i Cornelis Vreeswijksällskapet.

Hur kom du först i kontakt med Cornelis och hur kommer det sig att du engagerat dig i Cornelisdagen?

– Jag har tolkat Cornelis visor och haft
honom närvarande i min musik i hela mitt liv, det gjorde att jag till slut hamnade i rollen som ordförande. Cornelis­dagen är vårt största arrangemang. Det leder jag som ordförande med stor hjälp av alla frivilliga i sällskapet.

Ni arrangerar en hyllningskonsert med bland andra Ann-Louise Hanson och Fred Åkerström och refererar till en legendarisk turné 1964. Cornelis gjorde massor av fantastiska spelningar, vad är det som gör 1964 så speciellt?

– Varje år funderas det kring vilka stora namn som ska vara med samtidigt som vi vill variera oss också. När det blev klart att Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist skulle vara med, som båda var med tidigt i Cornelis karriär och där Ann-Louise var med på den legendariska turnén som blev ett startskott för Cornelis karriär och som det ekar om än i dag, såg vi en tydlig koppling mellan detta.

Tobias Karlsson och en showgrupp har turnerat med föreställningen Dansa samba med mig. De kommer att uppträda med en Cornelishyllning, hur hyllas trubaduren med denna sambadans?

– Vi ville lyfta upp dagen till att bli modernare och mer showaktig så förra året flyttade vi till Rival med följden att det blev en sittande publik. Vi vill inte tappa livet i dagen för det utan ”peppa upp det”. Att då samarbeta med Tobias och deras samba är en jättebra sak, den är späckad med Cornelis. Det ger mycket ös och show som är kul att ha mellan de traditionella visorna.

2018 instiftar Cornelissällskapet ett eget skrivarpris. Berätta!

– Det är en grej som jag har funderat på sedan jag blev ordförande. Mycket har ­fokuserat på det som har varit men vi vill också vara del av något som är nytt. Stipendiet går till dem från 35 år så detta ska gå till dem som är upp till 35 år och med fokus på skrivandet. De första pristagarna är Jenny Almsenius och Erik Henebratt.

Vilken vore din drömartist att få med att uppträda på Cornelisdagen?

– Tänk att få med First Aid Kit med visor som passar dem, det skulle bli så man svimmar. Det vore drömscenariot!