Radar · Nyheter

Varmt för fiskarna i sommar

Sommarens värmebölja har varit påtaglig också under vattenytan. Fiskar påverkas på olika sätt av hettan. I början av augusti så upptäckte flera badgäster hundratals döda spiggar på flera platser kring Mälaren.

I början av augusti upptäckte flera av badbesökarna vid både Skofjärden och Slätviken hundratals döda fiskar som guppade i vattnet och flöt upp på ytan. Det rörde sig då om småspigg.
– Så som jag har förstått det så har vattentemperaturen varit uppemot 26 grader och olika fiskar har olika toleransnivå. Det är för varmt för fisken i det vattnet och då söker den sig till det kallare bottenvattnet, säger Kerstin Holmgren, docent i biologi.

Om algblomningen är kraftig och det är stor övrig växlighet som producerar syre under dagen, men förbrukar ännu mer över natten, så räcker inte bottenvattnet till.
– Det finns små volymer av kallt bottenvatten för fisken att vara i efter efter en lång och varm sommar, vilket även där leder till vattenbrist, säger Kerstin Holmgren.

Hon menar att även om det observerats mycket död fisk, så kan man inte dra slutsatsen att fisken tar slut.
– Det är sannolikt att det trots allt är en liten del av den fisk som faktiskt finns, säger Kerstin Holmgren.

För en så stor sjö som Mälaren är det svårt att förhindra detta, i och med den varma sommaren, men i mindre sjöar kan man lufta vattnet – genom att syresätta det med en pump.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV