Radar · Nyheter

Nödrop från Danderydsakuten

TT | Svårt läge på akutmottagningen.

Bristen på personal är skriande på Danderyds sjukhus i sommar. Nu slår sjuksköterskor på akutmottagningen larm om mycket svåra arbetsförhållanden, med arbetspass på upp till femton timmar utan tid för vare sig lunch eller toalettbesök. De vittnar också om en växande oro för att patienter ska råka illa ut.
– Det är en tickande bomb. Någon kommer att fara väldigt illa eller i värsta fall avlida, säger sjuksköterskan Daniela Tapia som också är skyddsombud för Vårdförbundet till Aftonbladet.

Den senaste månaden har sköterskor beordrats att arbeta övertid 21 gånger. Att neka är inte möjligt för de anställda eftersom det räknas som samhällsfara.
Det är inte tillåtet för de enskilda sjukhusen att höja lönerna så mycket som skulle behövas för att kunna locka tillräckligt med personal.
– Man kan inte konkurrera inom landstinget genom att ta personal från varandra. Landstinget har en lönepolicy som alla ska följa, säger Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör på Danderyds sjukhus till Stockholm direkt.