Radar

Tiotals barn dödade i attack mot buss i Jemen

Nästan 30 barn, alla under 15 år, har dödats i flygangreppet mot en buss i Jemen, uppger Internationella Rödakorskommittén på Twitter. De flesta skadade – sammanlagt minst 48 personer – är barn under tio år, enligt organisationens landschef Johannes Bruwer.

Angreppet inträffade tidigt på torsdagen vid en välbesökt marknad i staden Dahyan i provinsen Saada, i nordvästra Jemen, uppger flera källor för al-Jazira. Enligt en tv-kanal knuten till de Iranstödda Huthirebellerna var det en skolbuss som attackerades. Barnen ska ha varit på väg till en koranskola när flygangreppet genomfördes, rapporterar mediebolaget. Uppgiften har dock inte bekräftats av oberoende källor.

Vårdas av ICRC

”Ett ICRC-sjukhus tagit emot dussintals döda och skadade”, skriver Internationella Rödakorskommittén (ICRC) på Twitter.

Minst 48 människor skadades i attacken, varav 30 barn, enligt ICRC. De flesta av dem som vårdas är under tio år. Minst 29 barn under 15 år har dödats, skriver ICRC.

Huthirebellerna har tidigare uppgett att 39 personer dödades i den saudiskledda militäralliansens flygattack och att över 50 skadades. Även enligt rebellerna är de flesta av offren barn.

Rebellerna anklagade tidigt den saudiskledda militäralliansen som deltar i kriget på den jemenitiska regeringens sida för attacken. Alliansen har senare sagt sig ligga bakom bombningen, men kallar räden ”en legitim militär insats” och ett svar på en robotattack mot den saudiska staden Jizan i onsdags.

"Robotramper angreps"

”(Flygräderna) har genomförts i enlighet med internationell och humanitär rätt”, skriver alliansen i ett pressmeddelande som distribuerats av den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA. Saudiarabien anklagar samtidigt Huthirebellerna för att använda barn som mänskliga sköldar, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Enligt Riyad har angrepp genomförts mot robotramper. Men det tillbakavisas av en jemenitisk journalist baserad i huvudstaden Saana.

– Det finns inga militära anläggningar i närheten, säger journalisten Nassir Arrabyi till al-Jazira.

Flera av offren var personer som angreps när de försökte hjälpa de skadade i bussen enligt Arrabyi.

Bakgrund: Kriget i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.
Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.
I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10 000 människor dödats och tre miljoner har drivits på flykt. Därtill har tusentals människor dött i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.
Saleh öppnade i slutet av förra året för förhandlingar med Saudiarabien, men då vände sig Huthirebeller mot honom, och dödade honom den 4 december.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV