Radar

Zimbabwe: Oppositionen ska överklaga resultat

Zinyange Auntony/AFP/TT | Resultatet i Zimbabwes presidentval presenterades vid en presskonferens.

Sittande presidenten Emmerson Mnangagwa från partiet Zanu-PF har vunnit presidentvalet i Zimbabwe, meddelar landets valkommission.
Men oppositionen vägrar acceptera valresultatet.

Enligt Zimbabwes valkommission fick Mnangagwa 50,8 procent av rösterna, medan utmanaren Nelson Chamisa och hans parti MDC fick 44,3 procent.
”Även om vi har splittrats av valet så är vi förenade i våra drömmar. Det här är en nystart”, skriver Mnangagwa i ett inlägg på Twitter.

Oppositionen överklagar

Men oppositionspartiet MDC säger att de inte bekräftat valresultatet och kommer att överklaga. Vid den presskonferens där valkommissionen presenterade resultaten fördes partiets talesperson Morgan Komichi bort av polis. Nelson Chamisa skriver på Twitter att valkommissionen måste släppa ”de faktiska, bekräftade resultaten” som godkänts av partierna. Han skriver också att ”graden av otydlighet, sanningsförnekelse, moraliskt förfall och brist på värderingar är häpnadsväckande”.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa uppmanar i ett uttalande alla politiska ledare och befolkningen att acceptera valresultatet.
I onsdags utbröt våldsamheter i huvudstaden Harare. Tre personer dog sedan militären öppnat eld mot demonstranter.

Oberoende utredning

President Emmerson Mnangagwa säger att han vill se en oberoende utredning av dödsskjutningarna.
Det är ett delvis annorlunda tonläge jämfört med hur regeringen uttalade sig på onsdagskvällen, då inrikesminister Obert Mpofu lovade hårdare tag efter oroligheterna. Efter dödsskjutningarna har en rad länder, liksom FN, manat till återhållsamhet.

Våldet är ett bakslag för Mnangagwa som har hoppats att valet skulle ge hans regering legitimitet och hjälpa till att tvätta bort bilden av Zimbabwe som ett land präglat av korruption och ekonomisk kollaps.
Valet är det första sedan militären tvingade Robert Mugabe att lämna presidentposten i november, efter fyra årtionden av auktoritärt styre.

Fakta: Valet i Zimbabwe 2018

Den 30 juli hölls allmänna val och presidentval i Zimbabwe.
Oppositionspartiet har riktat kritik mot regeringspartiet och varnat för valfusk. Regeringen har dock gett upprepade löften om att presidentvalet ska vara transparent, fritt och rättvist.
EUs valobservatörer i Zimbabwe bedömer valet som mer demokratiskt legitimt än tidigare val i landet, men pekar samtidigt på problem som undergräver resultatets trovärdighet.
Sex personer dödades i samband med oroligheter som bröt ut i huvudstaden Harare på onsdagen, sedan det stod klart att regeringspartiet Zanu-PF får en kvalificerad majoritet i parlamentet, vilket möjliggör grundlagsändringar.
Källor: AFP, TT