Energi

Tips på naturupplevelser i Stockholm

Lars Pehrson/ TT | Ett skogsområde i Stockholms län som bjuder på naturupplevelser och friskvård.

Snart kommer en ny bok för alla som vill vistas mer i naturen. ”I Upplevelser i Stockholms natur visas en unik del av huvudstaden upp”, skriver Erik Hansson, journalist och medförfattare av boken.

Stockholm har bland annat en världsunik skärgårdsmiljö, en nationalpark med trolsk urskog, myllrande våtmarker och berghällar med milsvid utsikt. Här finns fågelsjöar fulla av liv, porlande bäckar med öringar, rika svampskogar, ett av Sveriges tätaste bestånd av kattugglor och färgsprakande ängsmarker.

– Studie efter studie slår fast att vi mår bättre av att vistas i naturen och det har publicerats mängder av undersökningar om hur mycket naturen betyder för oss människor. Tre av fem barn och fyra av fem föräldrar vill till exempel vistas mer i naturen och nästan 80 procent av svenskarna tycker det är mycket viktigt att det tas hänsyn till naturvärden när bostäder och vägar byggs. Däremot så är det kanske inte alla som tänker på att Storstockholm myllrar av naturpärlor, det gäller bara att veta var man ska leta. Och det var ett bra tag sedan det skevs något liknande om Stockholms natur. Vi tyckte att det behövdes en ny bok som lockar folk ut i naturen, säger Erik Hansson.

Han lyfter fram att Upplevelser i Stockholms natur har en guide om hur man kan uppleva naturen.
– Vi skriver bland annat om svampplockning, fjärilar, fågelskådning och hur man lär sig spåra djur.

Boken är även tänkt som en hyllning till alla som har kämpar för att bevara naturområdena i Stockholm.
– Till och med Tyresta nationalpark har varit på väg att exploateras. Det är bra att komma ihåg det, understryker Erik Hansson.

Foto
Foto. Hasse Holmberg/TT | Turister väntar på båten vid Ängsö nationalpark - en av två nationalparker i Stockholms län. Arkivbild. 

15 augusti ges Upplevelser i Stockholms natur ut av Bokförlaget Polaris. Utöver Erik Hansson har Oliver Karlöf, fiskbiolog, och Vide Ohlin, biolog med reptiler och groddjur som specialitet, skrivit boken.

Boken visar upp 27 områden som både är lätta att ta sig till och samtidigt väl värda en omväg. Boken innehåller även tips om ytterligare 100 platser, samt nybörjarguider till exempelvis fåglar, groddjur, naturfoto, svampar och växter. Den innehåller även kartor över respektive område och foton.

Författarna av <strong>Upplevelser i Stockholms natur</strong> heter:

• Erik Hansson arbetar som journalist och driver sedan 2013 Natursidan.se, Sveriges största oberoende nyhetssida om natur. Han har skrivit slutord i Brutus Östlings bok ”Bevingat”, som utsågs till Årets pandabok 2016, och är en av personerna bakom initiativet Biologiska mångfaldens dag i Sverige. Erik bor intill Nackareservatet. Naturintresset började med fågelskådning i barndomen och har i vuxen ålder eskalerat till ett gränslöst naturnörderi.
• Oliver Karlöf är utbildad marinekolog och jobbar sedan 2014 med fiskevård på Stockholms stad. Han har sedan ung ålder haft en stor passion för natur och biologi och ser det som en ynnest att idag få jobba som biolog. En stor del av fritiden tillbringas ute i skärgården där han får den ro som kan behövas efter en tid i storstaden. Närmare Stockholm avnjuts upplevelser som svampplockning under fina höstdagar när den vandrande havsöringen kan beskådas i skogsbäckarna.
• Vide Ohlin är naturvårdsbiolog och herpetolog. Han arbetar med Grodkollen och andra projekt för att bevara groddjur i Stockholm. Intresset för grod- och kräldjur har funnits sedan barndomen och har utgjort en röd tråd genom utbildningen och karriären. Uppväxten på Södermalm och i Björkhagen skapade en stark kärlek till de oaser som utgör en kontrast till stadens bebyggelse. En stor drivkraft är att även framtida barn ska kunna uppleva det myller av liv som går att finna i dammar och kärr.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV