Energi

Seminarium: Kan en basinkomst finansieras och hur ska den i så fall utformas?

Seminarium från Almedalen 2018. Ett av de vanligaste argument mot basinkomst är att det inte går att finansiera. Men det finns ett antal beräkningar som visar på hur en basinkomst i Sverige på olika nivåer kan finansieras – vi presenterar och diskuterar två av dem.

Utöver moraliska argument om att det skulle vara fel att ge ut pengar utan krav på motprestation är det vanligaste argument mot basinkomst att det inte går att finansiera. Men det finns ett antal beräkningar som visar på hur en basinkomst i Sverige på olika nivåer kan finansieras. Två av de nyaste och mest spridda är den f.d. EU-parlamentarikern Christian Engströms på 8 300 kr i månaden och Syres chefredaktörs Lennart Fernströms på 13 000 kr. Båda modellerna presenteras och diskuteras.

Christian Engströms förslag kan ni läsa här: https://christianengstrom.wordpress.c…

Lennart Fernströms förslag kan ni läsa här: https://tidningensyre.se/2017/nummer-177-178/sla-ihop-och-rensa-skatte-och-trygghetssystemen/

Medverkande: Christian Engström, f.d. EU-parlamentariker (PP), Lennart Fernström, chefredaktör på Syre. Moderator: Hannah Lemoine, basinkomstdebattör och krönikör på Syre.
(Vi ber om ursäkt för bristande teknisk kvalité på denna video).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV