Radar

Polischef: ”En fruktansvärd händelse”

Adam Wrafter/SvD/ TT | Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, uttalar sig om torsdagens dödsskjutning av en 20-årig funktionsnedsatt man.

Den 20-årige mannen med Downs syndrom som sköts ihjäl av polis i Stockholm bar på någon form av leksak som liknande ett vapen. Stockholms läns regionpolischef Ulf Johansson kommenterar nu händelsen för första gången.

Tidigt på torsdagsmorgonen sköts en 20-årig autistisk man med Downs syndrom ihjäl av polis. Den skjutne mannen anmäldes försvunnen ungefär en timme efter händelsen. Han hade rymt hemifrån. Familjen berättar för Aftonbladet och Expressen att 20-åringen i och med sina intellektuella funktionsnedsättningar befann sig på en treårings nivå och hade svårigheter att kommunicera. Enligt uppgifter i medierna och från 20-åringens familj sköts han av tre poliser.

Stockholms läns regionpolischef Ulf Johansson kommenterar nu händelsen för första gången. Han säger att det är en ”fruktansvärd händelse”.
På polisens hemsida skriver Johansson vidare att hans tankar går till familjen och de anhöriga och att han ”har stor förståelse och respekt för att det som inträffat väcker mycket upprörda känslor”.

"Svåra beslut"

Regionpolischefen går inte in på vad som hände vid ingripandet, med motiveringen att det pågår en utredning av en särskild åklagare.
”Men jag vill ändå nämna, av erfarenhet, att mycket svåra beslut i oklara och trängda lägen ibland måste fattas på någon eller några sekunder och att det sker med de ingångsvärden som finns tillgängliga”, fortsätter han.

Ulf Johansson skriver också att hans tankar går till de inblandade poliserna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV