Radar

Husdjur lider i värmen

Jessica Gow | Hund som får vård på Bromma djursjukhus.

Även husdjuren påverkas av den ovanligt varma sommaren. Men det finns sätt för att minska risken. Ändrade promenadrutiner och svalkande material kan hjälpa, skriver tidningen Mitt i.

Flera djur som förs till Regiondjursjukhuset i Bagarmossen utan bokad tid får vänta en lång tid innan de får vård för något som inte är akut. Och till det kommer en extremt varm sommar.
– Värmeslag är ett allvarligt tillstånd som till och med kan sluta med dödsfall, säger Kerstin Kjell, veterinär vid Regiondjursjukhuset Bagarmossen, till tidningen Mitt i.

Kjell förklarar att det alltid är extra mycket på sommaren för vårdpersonalen. Flera närliggande kliniker har semesterstängt samtidigt som fler mattar och hussar är ute hela dagar med sina husdjur vilket kan innebära fler skador som exempelvis skärsår och ormbett.

– Vi får även in många som har problem med värmen. Många kan vi hjälpa ganska enkelt men vissa djur är tyvärr så påverkade att de inte kan räddas.

Värst drabbade är kanske hundar. De kan bara svettas genom några svettkörtlar i tassarna och genom att hässja, alltså att flåsa häftigt. Enligt Kerstin Kjell bör man aldrig lämna sitt djur någon längre stund på ett varmt ställe.
– Även i sommar har vi tyvärr fått in hundar som har lämnats i en för varm bil.

Hon förklarar vidare att det är viktigt att planera hundpromenaderna när det är varmt ute.
– Tänk på att inte gå på långa promenader mitt på dagen när det är som varmast, utan gör det på kvällen eller morgonen och ta bara en kortare rastning vid behov på dagen.

Att alltid ha nära tillgång till skugga och vatten är ett övergripande råd, men om ens djur ändå är varmt kan man försöka kyla ned det.
– Det går till exempel att lägga på en blöt handduk eller att använda en kylväst som har den funktionen, men det är viktigt att inte kyla ned för mycket och för snabbt, säger Kerstin Kjell.

När det gäller hundar är vissa extra känsliga för värme:
– Trubbnosiga raser, valpar, överviktiga, hjärt- och lungsjuka och gamla hundar kan lättare få problem.

För att bota besvären som orsakats av värme kan flera saker bli aktuella.
– Vi gör alltifrån att ge dropp till att utföra återupplivning, säger Kerstin Kjell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV