Energi

Hallå där! ….

Foto: Olav Holten/Pressbild | Britta Davidsohn, ordförande i Stockholm Pride.

… Britta Davidsohn, ordförande i Stockholm Pride, som tillsammans med West Pride i Göteborg arrangerar Europride.

Det är första gången Stockholm arrangerar Pridefestival tillsammans med Göteborg. Hur kommer det sig?

– Vi har Europride i år tillsammans med Göteborg och har därför ett fokus på internationella frågor. Vi och Pride i Göteborg har gjort en gemensam ansökan om att få arrangera Europride. Vi vill lyfta att Sverige är det land i världen där det är flest Pridefestivaler per befolkningsmängd. I Stockholm fokuserar vi speciellt på transpersoners rättigheter internationellt. I Göteborg är det mer allmänt internationella frågor.

Vad har ni satt igång med?

– På Europride house i Kulturhuset har vi alla våra seminarier. Vi startade idag (i måndags) med de 25 första seminarierna. På fredag har vi Human rights conference. Den kommer även att hållas i Göteborg tio dagar senare. Det blir också aktiviteter på Östermalms IP med uppträdande av Conchita Wurst och Alcazar.

På lördag är det den stora paraden genom Stockholm. Räknar ni med mycket folk?

– De senaste åren har det varit en halv miljon människor som stått längs vägen och tittat på paraden. I år räknar vi med 600 000 längs gatorna och 60 000 deltagare. Privatpersoner som vill gå med i paraden kan ansluta på plats men grupper behöver anmäla sig innan.

Hur ser ditt eget engagemang för HBTQ-rörelsen ut?

– Jag kom ut som lesbisk när jag var 17 år. Jag var engagerad i HBTQ-frågor i Södertälje där jag bodde. Sedan har jag suttit i styrelsen för Stockholm Pride sedan tre år tillbaka. Det är väldigt olika svårt för personer att komma ut beroende på var man lever även i Sverige. I Stockholm finns det fler förebilder för unga homosexuella än vad det oftast gör på en mindre ort. Det är viktigt att vi visar att vi finns. Vi kommer aldrig att få acceptans om folk inte vet om att vi finns.

THOMAS GUSTAFSSON

Här kan du även se ett av Syres seminarier om HBTQ-politik från Almedalen.

Fakta: Stockholm Pride/Europride

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival. Sedan 1998 arbetar Stockholm Pride för att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen.
Föreningen Stockholm Pride är en ideell organisation. Allt arbete med festivalen sker på volontär basis. 
I sommar arrangeras EuroPride tillsammans av Stockholm Pride och West Pride mellan 27 juli och 19 augusti. Det är första gången två städer arrangerar detta tillsammans och tredje gången som Stockholm Pride är med som arrangör. Stockholm Pride har tidigare arrangerat EuroPride 1998 och 2008.
EuroPride är den gemensamma festival som varje år uppmärksammas i Europa och står värd för samtal, debatt och nätverkande för en starkare kamp för lika rättigheter.
Organisationen EPOA (European Pride Organisers’ Association) är den organisation som beslutar och tilldelar värdskapet. EuroPride hölls första gången 1992 och då i London.