Radar

Funktionsnedsatt man sköts till döds av polis

Fredrik Sandberg/TT | Under torsdagen sköts en funktionsnedsatt man till döds av polis i Stockholm.

En 20-årig man sköts till döds av polis tidigt i torsdags morse i samband med ett gripande i Vasastan i centrala Stockholm. Han hade enligt Expressen Downs syndrom och hade rymt hemifrån med en leksakspistol.

Klockan 05.45 under torsdagen meddelade polisen att personen som skjutits avlidit på sjukhus. Senare under morgonen inleddes en förundersökning om tjänstefel men i nuläget är ingen av de inblandade poliserna misstänkta för det, uppger TT. Polisen har också upprättat en anmälan om grovt olaga hot mot 20-åringen, som dock väntas bli nedlagd, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren kommenterar torsdagens dödsskjutning med att ”mannen hade ett vapenliknande föremål, som var någon form av leksak, och då poliserna uppfattade situationen som hotfull öppnade man eld. Det har också framkommit att mer än en polis avlossade sitt tjänstevapen”.

– Den person som blev skjuten hade Downs syndrom och var autistisk, säger Martin Tidén, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, till Ekot i Sveriges Radio.

Utredningen av händelsen fortsätter nu på Särskilda åklagarkammaren. Ingen polis är misstänkt för brott, men en förundersökning har inletts för att utreda om det har begåtts något tjänstefel.

– Just nu kan ingen mer information lämnas ut eftersom det skulle skada utredningen, skriver chefsåklagaren. Vanligtvis brukar en sådan här utredning ta flera veckor.

Det var vid klockan fyra på morgonen som polis skulle kontrollera en person i Vasastan i centrala Stockholm. Poliserna öppnade eld mot 20-åringen efter vad som först beskrevs som en hotfull situation.

”Den döde sköts av tre poliser”, skriver Aftonbladet , vilket även mannens familj säger sig ha fått veta.

Enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen bar 20-åringen på ett leksaksvapen vid tillfället.

Den skjutne mannen anmäldes försvunnen ungefär en timme efter händelsen. Familjen berättar för Aftonbladet och Expressen att 20-åringen i och med sina intellektuella funktionsnedsättningar befann sig på en treårings nivå och hade svårigheter att kommunicera.

– Han hade rymt hemifrån, vilket han hade en tendens att göra, berättar hans mamma för Aftonbladet. Jag känner att vi måste berätta om händelsen, eftersom det enda som finns ute nu är polisernas version. Ett barn med Downs syndrom, och autistiskt. Hur skulle han kunna vara så hotfull? Det finns inte, säger hon.