Zoom

Endast en politisk lösning kan stoppa katastrofen i Jemen

Privat/TT | Alma Hashem tillsammans med sin dotter Lamma i Sanaa i Jemen.

Den fortsatta konflikten i Jemen har orsakat världens värsta humanitära kris. Experter menar att kriget måste få en politisk lösning och många sätter sitt hopp till FN:s nya speciella sändebud Martin Griffiths.

Nyligen anordnades en humanitär konferens i syfte att bemöta konflikten och den efterföljande kris som uppstått i Jemen. Men Edouard Rodier, som är Europachef vid Norska flyktingrådet, menar att mötet kan beskrivas som en förlorad möjlighet.
– De som har möjlighet att ta politiska beslut var inte på plats, säger han till IPS.

Som värd för konferensen stod Saudiarabien, som är en av de stridande parterna i den jemenitiska konflikten, tillsammans med Frankrike, som sedan länge har stöttat den saudiledda militära koalitionen i Jemen. Det ledde till att konferensens legitimitet ifrågasattes.
– Om du verkligen vill hitta en lösning så behövs det två parter vid bordet. Vi kan inte förvänta oss att en konferens där endast en av konfliktens parter är representerad ska uppnå några betydande politiska mål, säger Edouard Rodier.

Efter att striderna bröt ut för tre år sedan har 22 miljoner jemeniter blivit beroende av bistånd, varav åtta miljoner står vid randen till svält.
Henrietta Fore, som är chef för FN:s barnfond Unicef, har vittnat om situationen på plats efter ett fyra dagar långt besök i det krigshärjade landet.
– Jag såg vad tre års intensivt krig efter årtionden av underutveckling och ett kronisk globalt ointresse kan göra mot barn – de är tagna ur skolan, tvingas att strida, blir bortgifta, är hungriga och döende av sjukdomar som går att förebygga, säger hon.

Uppskattningsvis elva miljoner barn, fler än hela Sveriges befolkning, är just nu i behov av mat, vård, utbildning, rent vatten och fungerande avlopp. Enligt Unicef har antalet vårdinrättningar halverats, tusentals skolor förstörts och två tusen barn dödats i konflikten.
– Detta är endast de siffror som vi har kunnat verifiera. De verkliga siffrorna kan vara ännu högre. Det går inte att rättfärdiga detta blodbad, säger Henrietta Fore.

På senare tid har våldsamheterna eskalerat ytterligare efter en saudiledd offensiv mot hamnstaden Hodeidah.
Många bedömare sätter nu sitt hopp till FN-sändebudet Martin Griffiths som på senare tid har lyckats väcka hoppet om ett möjligt vapenstillestånd och ett framtida fredsavtal.
– FN:s särskilda sändebud har den bästa positionen att leda en sådan process. Han bör få allt stöd från alla länder som har en god vilja och vill se framsteg, säger Edouard Rodier.

Martin Griffiths har talat med båda de stridande parterna, som har uttryckt ett intresse för att återvända till förhandlingsbordet efter två år av misslyckanden. Samtidigt kommer det att krävas politiskt arbete och internationellt stöd för att en fredsprocess ska ha möjligheter att lyckas.
Under de gångna tre åren har FN:s säkerhetsråd till stora delar varit tyst om krisen i Jemen och världsorganisationen har förblivit varsam gentemot Saudiarabien och de grova människorättsbrott som begås i Jemen av dess stridande koalition.

En FN-rapport har slagit fast att den saudiledda koalitionen låg bakom mer än hälften av de dödsfall och skador som drabbade barn i landet under förra året. I samma rapport anklagas både den saudiska koalitionen och Huthirebellerna för att ha rekryterat närmare ett tusen barnsoldater, i vissa fall så unga som endast elva år gamla.
Trots detta har inte FN:s generalsekreterare inkluderat den saudiledda koalitionen i sin svarta lista över länder som begår människorättsbrott.

Foto: Hani Mohammed/AP Photo | Patienter som behandlas för misstänkt kolera på ett sjukhus I Sanaa
Foto: Hani Mohammed/AP Photo | Patienter som behandlas för misstänkt kolera på ett sjukhus I Sanaa.  Utöver krig och svält härjas Jemen av dödliga sjukdomar. FN har skickat koleravaccin till Jemen. 

Edouard Rodier menar att det internationella samfundet måste se till att situationen i Jemen får den uppmärksamhet den förtjänar.
– Vi behöver få till en konferens där målet är att nå politiska framsteg som leds av FN, och detta måste ske inom kort. Det behövs någon form av medling. Det finns ingen militär lösning på dagens humanitära kris i Jemen, utan lösningen måste vara politisk, säger han till IPS.

Även Unicef-chefen Henrietta Fore betonar behovet av en politisk lösning på konflikten.
– Vi måste alla ge freden en möjlighet. Det är den enda vägen framåt, säger hon.