Radar · Nyheter

28 unga: Upplysning och ljus gör staden tryggare

Under tre veckor har 28 ungdomar arbetat med förslag för en tryggare stad. Ljus, upplysning och ljud tror de skulle få fler att bli mindre oroliga.

Vad får oss att känna oss trygga i Stockholm? Och vad gör oss otrygga? Det har 28 sommarjobbande ungdomar studerat under tre veckor i sommar. De har gått på föreläsningar, workshops och trygghetsvandringar och samlat in statistik för att kunna ge råd till makthavare om hur staden ska bli tryggare.

I fredags visade de upp sina idéer för Emilia Bjuggren, arbetsmarknadsborgarråd (S) och stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.

En grupp har arbetat med Observatorielunden, berättar Mitti. De har gjort intervjuer och enkäter och även iakttagit människor i parken.
– För att locka fler till Observatorielunden vill vi göra en upplysningspark där alla aktiviteter är kopplade till vetenskap. Parken ska lysa upp hela Stockholm, säger Julia Kenning, 18 år, till Mitti.

En annan grupp har undersökt Högdalen. Där finns en del mörka tunnlar som många tycker är obehagliga att gå i. Många tycker också att det är svårt att hitta där. Ungdomarna vill lösa problemen med hjälp av ljud och ljus i form av djur, som ska hjälpa en att hitta. I tunnlarna vill de ha målningar och ljusslingor.

Hur de 28 ungdomarnas förslag kommer att användas återstår att se.