Radar · Nyheter

Rekordmånga besökte Järvaveckan

Fredrik Sandberg/TT | Socialdemokraternas partiledare och statsminister Stefan Löfven talar under den sista dagen av politikerveckan i Järva.

Årets Järvavecka slog rekord. Totalt besökte 30 000 personer politikevenemanget som anordnades för tredje gången.

Det är en rejäl ökning jämfört med fjolåret, då 13 000 personer kom.
Som mest under en dag var 6 300 personer på plats. Grundaren Ahmed Abdirahman är nöjd och säger att engagemanget från lokalbefolkningen har varit stort. Men han vill gärna fokusera på de möten som inträffat mellan människor, organisationer och politiker som allt sammantaget är positivt för demokratin.

– Allt det här är kunskap som kommer att stanna i området nu, så det handlar inte bara om antalet besökare. Utan det är det långsiktiga värdet som många kanske ser förbi, säger Ahmed Abdirahman.

Veckan pågick mellan den 9 och 17 juni i Spånga i nordvästra Stockholm. Samtliga riksdagspartier samt Feministiskt initiativ fanns representerade.
Enligt arrangören var 50 lokala ideella föreningar där, 160 personer varav 45 politiker deltog i panelsamtal och 120 seminarier hölls.

Panelerna och partiledartalen direkttolkades till arabiska, somaliska och engelska.

– Vi ska inte ärva fattigdomen och utanförskapet. Den här generationen måste få en chans att bli en del av samhället, säger Abdirahman.

Han medger att engagemanget för veckan nog ökat till viss del på grund av att det är valår. Järvaveckan 2019 är bokad och till nästa år har tre partiledare redan tackat ja, förbehållet att de sitter kvar efter valresultatet. Återstår att se om engagemanget håller i sig.

– Vi får se nästa år om partiledarna är väna om att försvara vår demokrati eller bara ser det som valår, säger Ahmed Abdirahman.