· Debatt

Vi älskar inte utanförskapet

DEBATT Det har varit oroligt i Stockholmsförorten Barkarby. En 26-årig ung man har dött efter en skottlossning i Barkarby norr om Stockholm. De senaste åren har flera unga män i Stockholm fallit offer för gatuvåldet som eskalerat på våra gator.

I tisdags förra veckan vid 19.10-tiden samlades en folkmassa i Stockholmsförorten Barkarby norr om Stockholm efter besked om att en ung man skjutits ihjäl vid Ica Maxi.

De senaste åren har man läst många sådana notiser. Det är bara ett av otaliga exempel. Marley och Alan Wandi var 19 år. Lukas blev 22 år. De är någons bror, vän, elev och som vi alla – inte bara föräldrarna – har ett ansvar för. Men ingen verkar bry sig. Varför? Varför ser ni ner på oss? Vi vill också vara en del av de vackra samhället, inte känna oss som djur i bur.

Nej, vi älskar inte utanförskapet och våldet. Precis som alla andra vill vi leva i frihet och trygghet.Vi kräver att få ha trygghet för det är därför vi lämnade våra länder och flyttade hit. Vi vill kunna gå på våra gator utan att behöva oroa oss för vad som kan ske. Vi vill ha en framtid för våra unga. Vi vill bli en del av det vackra samhället.

Vi vill bygga upp ett tryggt och säkert samhälle för alla. Vi vill att Sverige ska satsa på oss och sluta vända oss ryggen. Genom en stark välfärd och stark satsning på de unga kan vi bygga upp ett bättre samhälle där även barnen och de unga männen ser andra framtidsutsikter än kriminalitet, brott och narkotikahandel.

Men så ser verkligheten inte ut i dagsläget. Istället har Stockholmsförorterna tvingats vänja sig vid en dålig välfärd och hög arbetslöshet. Där unga män står i centrum utan några framtidsplaner. Satsa på de unga männen och sysselsätt dem! Ge dem utbildning och chans till jobb! Ge dem fritidsgårdar, bostäder och fler vuxna på gatorna.

Vi kräver att få vara en del av det vackra samhället. De är unga människor med hopp, drömmar och mål om en god framtid. Vad mer behövs för att få Löfven och Alliansen att vakna till och inse att vi är också mänskliga varelser och att de inte finns något som heter ”vi” och ”dom” utan att vi är ett tillsammans, och tillsammans som ett enat samhälle måste vi besegra vartenda problem.

Det är inte bara förtroendet för myndigheterna och den borgerliga alliansen som sviktar, utan också för samhällsdemokratin och regeringen. Löfven, det räcker inte med att enbart rusta upp Stockholms förorter och att enbart öka mängden poliser i förorterna. Utan du måste också bygga upp förtroendet för demokratiska institutioner. Ta våra liv på allvar istället och börja ta ansvar!