Energi

Sopsortera skräpet på picknicken

Sommar, picknick – och skräp. Värmen får oss ta med maten ut. Ofta i engångsförpackningar. I år är det lättare än någonsin att slänga och sortera sopor på plats, tack vare ett ökat antal behållare för både skräp och källsortering. 

Så underbart det är med sommar och för oss nordbor  att kunna njuta av längre dagar med ljus och värme. Och att kunna äta lunch och middagar ute i det gröna. Att ta vara på sommardagarna genom att förlänga utevistelsen och äta under bar himmel är verkligen trevligt.

Det kan dock uppstå en hel del skräp efter alla dessa picknickar när folk går man ur huse nu när värmen är här. Så tänk på att ta med skräpet när du lämnar platsen. Delvis för att vi alla ska kunna njuta av rena och trevliga parker –  men miljön har mycket mer att vinna på det än så.

För att möta den ökade nedskräpningen under sommaren har Stockholms stad placerat ut extra behållare för källsortering på en mängd platser därmänniskor gärna stannar till och äter – som parker, torg, badplatser och kajer. 

Källsortering på allmän plats är en del av ett utvecklingsprojekt på försök som trafikkontoret driver sedan 2015. Staden samlar in kunskap om hur invånarna lättare ska kunna sortera sitt skräp på plats – som lunchboxar, kaffemuggar, flaskor och matrester. Då slipper vi dessutom att bära med det hem eller till kontoret och sortera där. Alternativt lägga det i en vanlig soptunna som snabbt blir överfull när det är sommar.

 Med hjälp av dessa extra behållare kan vi se till att hålla våra offentliga utrymmen rena och fina och dessutom bidra till att återvinna vårt skräp.

Fokus på plast

Att det hamnar plast eller andra sopor i våra vatten vill vi förstås undvika eftersom vattennära miljöer är särskilt känsliga. För att minska risken har staden ställt ut källsorteringsmoduler just här och dessutom med fler kärl än tidigare på varje plats.

Även den på sistone hårt omdebatterade plasten har fått extra fokus. I de nya behållarna för plastskräp går det fint att slänga till exempel snackspåsar och annat som en drar på sig under utflykten. Som locken till de många takeawaykaffemuggarna som stockholmarna köper under en dag.

Källsorteringsmodulerna har insamlingskärl för pappersförpackningar, färgat glas, ofärgat glas, plast och övrigt avfall och behållarna kommer att finnas utplacerade fram till och med oktober.

Hittills har modulerna används flitigt och varit välsorterade. Det finns dock fortfarande en del utmaningar – som att kärlen används för skräp även från hushåll och torghandel, vilket de inte är avsedda för, samt att det kan bli skräpigt runt stationerna. I år hoppas staden att nedskräpningen ska bli mindre tack vare att det finns fler kärl än tidigare år.


Behållare för källsortering finns utplacerade runt om i staden från april till oktober. Foto: Anna Velander Gisslén

Komprimerat skräp

Förutom källsorteringen har staden satsat på att digitalisera en del av sopkärlen. Skräpkorgen Big belly komprimerar skräpet direkt i korgen med hjälp av en platta som drivs av ett solcellsdrivet batteri.

Skräpet komprimeras automatiskt mellan fem och åtta gånger innan sopkärlet behöver tömmas och då signalerar den själv  om detta med hjälp av ett webbaserat mjukvarustöd. Tack vare att korgen själv meddelar när den är full har transporterna för tömning kunnat minskas med upp till 70 procent.

Efter den torra och varma period vi har haft råder eldningsförbud i Stockholm på grund av hög brandrisk i skog och mark. Det betyder att grillning endast är tillåtet i ”för ändamålet framtagna grillar”, eller vid särskilt iordningställda grillplatser som är utformade så att det inte finns risk för brandspridning, till skillnad från engångsgrillar som inte får användas vid eldningsförbud.