Radar · Nyheter

S lovar Botkyrkas unga bostad

Socialdemokraterna i Botkyrka lovar bostäder åt kommunens alla unga. Till hösten ska kommunen utreda hur bostadsgarantin utformas. ”Ingen ungdom ska behöva hoppa mellan otrygga andrahandskontrakt”, säger gruppledaren Ebba Östlin.

Botkyrka växer i rask takt och de kommande sex åren ska 8 000 nya hem byggas i kommunen. Socialdemokraterna i Botkyrka går nu till val på en bostadsgaranti för kommunens unga vuxna.

– Jag vet hur svårt det är för ungdomar att hitta sin första bostad. Jag vill att alla ska kunna påbörja sitt vuxna liv och flytta hemifrån i Botkyrka, säger Ebba Östlin. 

Tanken är att samtliga ungdomar som står i bostadskö och är skrivna i Botkyrka kommun när de fyller 18 år ska erbjudas en bostad inom viss tid. Bland de bostäder som byggs i kommunen ska en del öronmärkas till målgruppen. 

– Den största utmaningen med garantin är att fortsätta bygga mer och att hitta ett bra system för öronmärkningen, säger Ebba Östlin. 

Förslaget om bostadsgaranti beskrivs av Socialdemokraterna själva som ett sätt att få en hel ny generation att vara med och stärka Botkyrka kommun. Om Socialdemokraterna får fortsätta att leda kommunen efter valet lovar de att utreda mer exakt hur bostadsgarantin ska utformas.

Företrädare för Alliansen har kallat ert förslag om bostadsgaranti för ett ”luftslott”.

– Jag förstår att Moderaterna och Sverigedemokraterna har svårt att se hur detta ska gå till eftersom de själva förespråkar marknadshyror. Moderaterna vill sälja delar av allmännyttan och SD vill bygga mindre. Men jag är helt övertygad om att en bostadsgaranti går att lösa, säger Ebba Östlin.