Radar · Nyheter

NMR-aktionen i Tumba: ”Ett sätt att nå ut”

I förra veckan demonstrerade ett 20-tal medlemmar ur den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen utanför Tumba gymnasium. ”Det är ett sätt att nå ut med sitt budskap och kanske värva nya anhängare”, säger statsvetaren Anders Widfeldt vid universitetet i Aberdeen. 

I fredags dök företrädare för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) upp utanför Tumba Gymnasium och Botkyrka kommunhus med megafoner, banderoller och bengaliska eldar. Statsvetare Anders Widfeldt ser aktionen som politisk taktik för att locka nya medlemmar.

– De har en klassisk nationalsocialistisk retorik. Demonstrationen och uppståndelsen den medför gör att nya människor kan se att NMR kämpar mot vad de anser vara en ockuperande statsmakt, säger han. 

Att politiska partier försöker marknadsföra sig i skolmiljö är en gammal företeelse. Anders Widfeldt understryker det komplexa i att dra en gräns för vilka politiska organisationer som ska få verka vid skolor samt hur man bäst bemöter organisationer som NMR.

– Om vi hade vetat vad som gav mest effekt i bemötandet hade det här problemet varit mindre. Men det kan finnas rent lagliga hinder som avgör vad man kan göra, säger Anders Widfeldt.

Två sådana faktorer är om partiet har demonstrationstillstånd eller om åsikterna de uttrycker på något sätt kan klassas som hets mot folkgrupp. Anders Widfeldt säger sig förstå att det ibland känns nödvändigt att sätta hårt mot hårt men klandrar inte heller någon som drar sig för att konfrontera nationalsocialister.

– Det är en svår avvägning att göra. Som rektor vill man ju inte heller ha ett stort slagsmål på sin skola, säger han. 

Inför valet 2018 finns de som drar paralleller mellan den ökade aktiviteten inom NMR och Sverigedemokraternas framgångar i opinionsundersökningar. Anders Widfeldt framhåller emellertid skillnaderna, bland annat NMR:s mål att avskaffa demokratin. 

– Det finns inget rakt och enkelt samband mellan de två. För dem som är besvikna på att SD inte är tillräckligt radikala finns andra alternativ än NMR, till exempel det nybildade Alternativ för Sverige, säger han.