Radar · Nyheter

C: Producera mer mat i Stockholm

Hasse Holmberg/TT | Jordbruket i Stockholmsregionen ska stöttas genom att kommunen ställer krav i upphandlingarna, menar Centerpartiet.

Gör Stockholm mer självförsörjande och rusta stadens verksamheter för en kris. Det föreslår Centerpartiet i Stockholms stad.

– Visst ska man ha klart för sig att Stockholm aldrig kan bli självförsörjande, men man kan alltid göra något, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad. 

Sedan tidigare förespråkar Centerpartiet fruktlunder i stadens parker, odlingslotter på alla förskolor och vertikala jordbruk på husfasader. Små, men inte oviktiga steg mot att bli mindre sårbara, tycker partiet. 

I en motion till kommunfullmäktige föreslår man nu att staden ska utreda hur krisberedskapen kan förbättras genom att bli mer självförsörjande på livsmedel.

Karin Ernlund påpekar att Stockholms län också är ett landsbygdslän och menar att det är viktigt att ge jordbruket i regionen goda förutsättningar. Ett sätt att göra det är genom att ställa krav i upphandlingarna, menar hon.

– Vi vill gärna se tuffare krav på djurskydd och miljöhänsyn. Det skulle leda till att vi köper mer mat från Stockholmsregionen.

Stadens egna verksamheter behöver också rusta sig för att kunna hantera olika kriser, enligt Centerpartiet.

– Mycket fokus ligger nu på att privatpersoner ska kunna klara sig genom att ha vatten och mat hemma. Ett äldreboende kan man inte stänga och be de äldre ta sig någon annanstans, det måste fungera.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV