Radar · Nyheter

Upprop: Vänd debatten under Järvaveckan

På lördag invigs historiens andra upplaga av Järvaveckan. I nio dagar möts föreningar, politiker, medborgare och företag på Spånga Idrottsplats. Målet: att minska avståndet mellan folk och folkvalda.

Liksom förra året arrangeras Järvaveckan av den ideella organisationen The Global Village. Men en tydlig skillnad mot i fjol är att det nu är valår. 

Inför den kommande Järvaveckan har ett hundratal förorts- och välfärdsaktivister ställt sig bakom ett upprop med krav på ett annat fokus i samhällsdebatten. 

– Vi är oroade över tonen hos både Alliansen och regeringen. Man pratar om problem och hårdare tag i förorten men väldigt lite om bakomliggande sociala orsaker, säger Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd.

Arne Johansson beskriver ett svenskt samhälle som i mer än 30 år slitits isär, vilket enligt honom leder till problem inom många områden. 

– Samhället har blivit otroligt mycket rikare men fördelningen av välfärd är sned. Det är alltid fattiga förorter som drabbas mest, säger Arne Johansson. 

Aktivisternas upprop inför Järvaveckan beslutades på Förortsforum för rättvisa i Husby i mitten av maj. I fokus för upproret står frågor som rör skola, bostadspolitik och en grön omställning av samhället. Bland annat förespråkar initiativtagarna ett återförstatligande av landets skolor.

– Om vi tittar på skolan nu ser vi en fullständigt oacceptabel konsekvens av kommunaliseringen, vinstdrivande skolor och det fria skolvalet. Våra barn har en laglig rätt till likvärdig skolgång, säger Arne Johansson.

Målet för uppropet är att vända upp och ner på dagens valdebatt. Arne Johansson kritiserar bostadsbrist i förorten, dyra månadshyror och internationella riskkapitalbolag som hyresvärdar.

– Vi som är aktiva i olika föreningar och nätverk måste gå samman och bilda en gemensam front som tar strid mot de här samhällsförändringarna. Gemensamma behov måste gå först, inte plånboken som i dag, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV