Radar · Nyheter

Jämnt mellan blocken i Stockholm

Det kan bli ett oklart läge i Stadshuset efter valet. Den stora SCB-mätningen visar att SD går starkt framåt i Stockholms stad liksom i övriga landet.

Deltagarna i SCBs undersökning har svarat på vad de skulle rösta på i ett riksdagsval och man bör vara försiktig med slutsatser om vad det betyder kommunvalet. Men säkerligen studeras siffrorna med intresse av lokalpolitikerna.

I Stockholms stad går Sverigedemokraterna framåt med 1,7 procentenheter till 10,3. Även om det är betydligt mindre än i riket är resultatet en påminnelse om att det kan bli svårt att forma en majoritet efter valet. Allianspartierna samlar 44,3 procent och de tre rödgröna 40,3. Men Feministiskt initiativ ingår i undersökningen under övriga partier som stöds av 4,9 procent. Mycket talar därför för att det är jämnt mellan blocken.

I övrigt kan man notera att Centerpartiet, som backar på riksplanet, går fram 2,1 procentenheter i Stockholms stad. Miljöpartiet, som störtdök i den förra mätningen i november, återhämtar sig något och samlar nu 4,5 procent av väljarna i Stockholms stad bakom sig.

I övriga Stockholms län följer resultaten i stort rikstrenderna med uppgång för Sverigemokraterna och nedgång för Socialdemokraterna. Däremot minskar Miljöpartiet något i det övriga länet.

SCB maj Stockholms kommun/övriga Stockholms län:

Moderaterna:  23,8/31,5

Liberalerna: 6,3/7,5

Kristdemokraterna: 3,4/2,5

Centerpartiet: 10,1/8,1

Miljöpartiet: 4,5/3,6

Socialdemokraterna: 23,2/21,3

Vänsterpartiet:  12,5/6,9

Sverigedemokraterna:  10,3/16,2

Övriga:  4,9/2,5