Radar · Nyheter

Brandförsvaret: Låt bli att grilla

Flera bränder har rasat i länet i det torra försommarvädret, den största i Västerhaninge. Räddningstjänsten vädjar till allmänheten om att respektera eldningsförbudet.

Vid lunchtid i måndags rykte räddningstjänsten ut till en skogsbrand väster om Västerhaninge. Det krävdes 20 brandmän, 15 hemvärnsmän och vattenbombning med helikopter för att få elden under kontroll. Ett 50 000 kvadratmeter stort område brann och släckningsarbetet beräknas pågå under flera dagar.

Risken för bränder i skog och mark är mycket hög i hela Stockholmsområdet.

– Det är torrt i markerna i princip överallt. Att det kom lite regn häromdagen gör ingen skillnad, det rinner bara igenom och försvinner, säger Andreas Linder, operativ chef på Södertörns brandförsvar.

Det råder eldningsförbud i hela länet och Andreas Linder understryker att det inte är tillåtet att elda ens på iordningställda grillplatser. Den som vill grilla får hålla sig på sin egen tomt och ha släckutrustning till hands, inskärper han, och efterlyser större respekt för eldningsförbudet.

– Engångsgrillar används stup i kvarten och det åker vi ut på ganska mycket. Tack och lov är de flesta markbränder små, men när det blåser sprider sig en skogsbrand snabbt, säger Andreas Linder.