Energi

Årets vegomässa den största hittills

Vegotrenden fortsätter sitt segertåg över landet. Allt fler restauranger satsar på vego och nya veganska livsmedel och produkter lanseras på löpande band. En god sak för både klimat och djur men även oss själva som får större valmöjligheter och lättare att göra mer hållbara val.

Enligt årets Food and friends Matrapport så hamnar vegetariskt på förstaplatsen som den ”trendigaste maträtten” och visar även att så många som en fjärdedel av svenskarna planerar att minska sin köttkonsumtion. 

Den 9 juni går Sveriges största vegoevent Vegomässan av stapeln på Nackastrandsmässan i Stockholm. Med det stora intresset för vego förväntas tusentals personer besöka mässan under dagen, där de får ta del av utställare, föreläsningar och vegomat i mängder.

Växande intresse

– På den allra första mässan vi anordnade deltog ett 30-tal utställare och i år slår vi rekord med över 100 utställare. Intresset för mässan och antalet besökare bara växer. Och vi har under årens lopp inspirerat tusentals människor till en grönare och djurvänligare livsstil. Med facit i hand är vi både glada och stolta att vi verkställde vår vision och har spelat vår roll för att få vego att bli så stort som det är i dag, säger Daniel Rolke, en av Vegomässans grundare.

Att det finns mycket och gott att välja bland när du väljer växtbaserad kost borde de flesta ha insett vid det här laget. Men mässan bör kunna mätta och omvända vem som helst som hyser minsta tvivel. Låt oss hoppas på fint väder då det kommer att finnas en food court utomhus med food trucks och andra mataktörer, som bland annat kommer att servera bönkebab, seitanrulle, indiska samosas, veganska dumplings och sallader. Och glass förstås! Flera olika glassföretag kommer att finnas på plats.


Vad vore en vegomässa utan god mat? Foto: Vegomässan

Stark vegan

Så mycket och gott att äta, men räcker det? En del som tvekar inför växtbaserad kost oroar sig för att en inte får i sig tillräckligt med näring och proteiner. Så är absolut inte fallet, snarare äter vi i privilegierade delar av världen för mycket protein.

En som verkligen kan intyga det växtbaserades tillräcklighet är världens starkaste vegan Patrik Baboumian. Patrik blev vegan för mer än sex år sedan och har vunnit ett antal styrketävlingar i kraftsporten ”strongman” och menar att han aldrig mått bättre eller varit starkare. Utöver Patrik kommer Fiona Oakes att finnas på plats och även hon är ett bevis för att det går att prestera på toppnivå på vegansk kost. Förutom att driva ett djurhem har hon tre olika världsrekord i maraton i bagaget.

Mer miljörelaterat blir det sannolikt när Peter Hammarstedt får ordet. Han sitter i styrelsen för Sea shepherd Global och är kapten på bevaringsfartyget Bob Barker där han övervakar utvecklingen av program för att bekämpa olagligt, orapporterat och oreglerat fiske runt den afrikanska kontinenten.

Den 9 juni blir med andra ord en riktig vegoboost för den som beger sig till Nacka strand. För er som ska resa ifrån stan i sommar och vill inspireras av andra intressanta vegotillställningar finns flera spännande tillfällen. Bland annat kommer det att finnas en massa god mat med vegansk marknad, musik och filmvisningar på Vegan summer fest i Malmö den 16 juni.

Och senare i sommar kan alla semesterfirare på Öland njuta av Öland Roots som har tagit ett seriöst grepp kring festivalens klimatpåverkan.

För två år sedan tog de steget och serverar sedan dess enbart vegansk kost och samtliga festivalens egna matstånd är dessutom Krav-certifierade. Härligt med initiativ som dessa, som bidrar till att luckra upp köttnormen samtidigt som fler får chansen att upptäcka variationen av vegansk mat.

Pionjären inom området var Way out west i Göteborg som 2012 tog beslutet att utesluta kött från området. Förra året följde Lunda Pride efter och det är inte långsökt att tro att fler kommer att ansluta.


Precis som förra året kommer vi från Syre att vara på plats på Vegomässan. Foto: Vegomässan
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV