Radar · Nyheter

Kärlekståg mot utvisningar

Maja Suslin /TT | Fatemeh Khavari vid en presskonferens i samband med Ung i Sveriges 58 dagar långa sittprotest förra året.

Nästa lördag vandrar ett demonstrationståg på temat kärlek genom Stockholm och fem andra svenska städer. Rörelsen Ung i Sverige står bakom initiativet och demonstrationerna har den nya så kallade gymnasielagen i fokus. 

Rörelsen Ung i Sverige blev känd i de flesta svenska hem under hösten 2017 i samband med sin sittstrejk mot utvisningar till Afghanistan. I 58 dygn satt ungdomarna på Stockholms gator – först på Mynttorget, sedan Medborgarplatsen och till sist Norra Bantorget. 

Genom att arrangera demonstrationståget Kärlek segrar vill Ung i Sverige nu fira vad rörelsen tillsammans med civilsamhället uppnått. Samtidigt står också den nya så kallade gymnasielagen i fokus, som ska debatteras i riksdagen fyra dagar innan demonstrationståget den 9 juni. 

Kärlek segrar arrangeras på sex olika orter i Sverige. Grunden i demonstrationerna – temat kärlek – är densamma men arrangemangen kan också anpassas efter frågor som är viktiga i respektive stad. Ung i Sverige väntar sig stor uppslutning på demonstrationsdagen.

– Oavsett om lagförslaget går igenom så tågar vi för kärlek. Den som kommer den 9 juni är med och formar nästa steg för att stoppa alla utvisningar till Afghanistan. Vi ger oss aldrig, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige.

Demonstrationståget i Stockholm arrangeras i samarbete med grupper som Elever mot utvisningar, Stöttepelare och Maktivisterna. Demonstrationen utgår från Mynttorget och avslutas en timme senare på Medborgarplatsen. 

Alla välkomnas att delta och ingen föranmälan krävs. Ung i Sverige beskriver demonstrationstågen som en plattform att samlas kring och uppmanar alla som är engagerade i frågan om utvisningar till Afghanistan att visa fortsatt gemenskap och styrka. 

– Hälften är redan vunnet. Tänk på alla frivilliga familjehem. Trots att politiker stänger dörrar så öppnar människor sina hem för tusentals ungdomar. Det är mäktigt, säger Fatemeh Khavari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV