Radar · Nyheter

Kärlekståg mot utvisningar

Nästa lördag vandrar ett demonstrationståg på temat kärlek genom Stockholm och fem andra svenska städer. Rörelsen Ung i Sverige står bakom initiativet och demonstrationerna har den nya så kallade gymnasielagen i fokus. 

Rörelsen Ung i Sverige blev känd i de flesta svenska hem under hösten 2017 i samband med sin sittstrejk mot utvisningar till Afghanistan. I 58 dygn satt ungdomarna på Stockholms gator – först på Mynttorget, sedan Medborgarplatsen och till sist Norra Bantorget. 

Genom att arrangera demonstrationståget Kärlek segrar vill Ung i Sverige nu fira vad rörelsen tillsammans med civilsamhället uppnått. Samtidigt står också den nya så kallade gymnasielagen i fokus, som ska debatteras i riksdagen fyra dagar innan demonstrationståget den 9 juni. 

Kärlek segrar arrangeras på sex olika orter i Sverige. Grunden i demonstrationerna – temat kärlek – är densamma men arrangemangen kan också anpassas efter frågor som är viktiga i respektive stad. Ung i Sverige väntar sig stor uppslutning på demonstrationsdagen.

– Oavsett om lagförslaget går igenom så tågar vi för kärlek. Den som kommer den 9 juni är med och formar nästa steg för att stoppa alla utvisningar till Afghanistan. Vi ger oss aldrig, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige.

Demonstrationståget i Stockholm arrangeras i samarbete med grupper som Elever mot utvisningar, Stöttepelare och Maktivisterna. Demonstrationen utgår från Mynttorget och avslutas en timme senare på Medborgarplatsen. 

Alla välkomnas att delta och ingen föranmälan krävs. Ung i Sverige beskriver demonstrationstågen som en plattform att samlas kring och uppmanar alla som är engagerade i frågan om utvisningar till Afghanistan att visa fortsatt gemenskap och styrka. 

– Hälften är redan vunnet. Tänk på alla frivilliga familjehem. Trots att politiker stänger dörrar så öppnar människor sina hem för tusentals ungdomar. Det är mäktigt, säger Fatemeh Khavari.