Radar · Nyheter

Fler har riskerat livet i cancerkön

Karolinska sjukhuset har uppgett att 20 cancerpatienter inte fick vård i tid i somras till följd av personalbristen. I själva verket drabbades 60 patienter, enligt utredaren Anders Milton.

I vintras fick läkaren och styrelseproffset Anders Milton uppdraget att utreda hur Karolinska sjukhuset hanterade de långa väntetiderna för cancer-
operationer i somras. Efter att två patienter dött i väntan på operation – och Karolinska sjukhuset tackat nej till hjälp från andra sjukhus – inledde åklagare också en förundersökning om vållande till annans död.

Anders Miltons utredning bedömer att av de 60 cancerpatienter som inte fick operation i tid i somras, minskade chanserna att överleva för 12.

Skälet till de långa väntetiderna var enligt utredningen främst att många operationssjuksköterskor sagt upp sig.

Utredningen kritiserar sjukhusledningen på flera punkter. Bland annat framgår att flera läkare slog larm redan i april, men att inte tillräckliga åtgärder sattes in. Sjukhusdirektören Melvin Samsons  erkänner att det funnits brister.

– Jag håller med om synpunkterna i utredningen. Bristen på specialistsjuksköterskor är ett av våra största problem och vi måste fortsätta kraftsamla kring den frågan. Diskussionen kring kultur i organisationen är viktig och det är bra att den kommer upp så tydligt, säger han i ett pressmeddelande.