Energi

En smak av framtidens mat

Den 5–10 juni intas Kungsträdgården av en uppsjö av kockar, bagare och mathantverkare. Dessa dagar går matfestivalen Smaka på Stockholm av stapeln och inriktningen i år är framtidens lösningar inom mat och dryck som handlar om smak, hållbarhet och hälsa.

Smaka på Stockholm är en av världens största matfestivaler med fler än 350 000 besökare varje år. När allt drar igång den 5 juni sker det för 27 året i rad och då med fyrtio restauranger och food trucks på plats med över hundra av landets främsta utövare inom området.

– Sverige ligger långt fram inom mat och dryck på ett flertal områden vilket vi vill lyfta fram. Under sex dagar samlar vi landets bästa kockar, mängder av spännande restauranger samt entreprenörer som vill revolutionera vad vi äter i framtiden genom ny teknik. Årets festival blir helt klart den mest spännande någonsin, säger Anders Sewerin som arrangerar Smaka på Stockholm.

Smartare mat

Samtidigt som Smaka på Stockholm pågår arrangeras konferensen Sweden Foodtech big meet där visionärer från hela världen samlas och pratar om hur techsektorn kan förändra framtidens mat.

En del av konferensen kommer besökarna på Smaka på Stockholm till del tack vare Foodtech village som byggs upp i Kungsträdgården. Där kan festivalbesökare möta företag som utvecklar allt från mat- och hälsoappar till urbana odlingar och nya sätt att minska matspill. Frågeställningar som hur vi ska klara av planetens matbehov, hur vi kan producera mer hållbar och hälsosam mat och möjligheten att äta gott och samtidigt smartare har sin hemvist här.

Om den teknik som visas verkligen ger svar på frågorna återstår att se men möjlighet till nya insikter, lärdomar och inspiration lär det gå att få.

Att tala om hälsa och hållbarhet när det handlar om kost är att tänka vegetariskt. Detta kommer särskilt att lyftas på nationaldagen då det blir fullt vegofokus när en cook-along för hela familjen ska bidra till att få fler att upptäcka hur enkelt och gott det är med vego i vardagen. Bra initiativ, för krångligt behöver det absolut inte vara. Mer om vegetarisk matlagning blir det när kocken Sara Begner komponerar vegetariska recept, och i en annan cook-along ska kokboksförfattaren Sigrid Bárány bidra till att vi minskar vårt matsvinn, en viktig klimatåtgärd.

 

Veganska alternativ

För att lyfta hållbarhetsinriktningen bland utbudet har Smaka på Stockholm bett alla medverkande att servera något som de tycker symboliserar framtidens mat och med årets uppmaning har vegoutbudet ökat.

Åtta stycken, 25 procent, av alla restauranger och foodtrucks erbjuder ett veganskt alternativ. Animalisk kost finns dock hos de flesta och något krav på att det ska vara ekologiskt kött som serveras tycks inte finnas men låt oss hålla tummarna för att krögarna själva tar ansvar i denna fråga.

En del kända ansikten kommer säkerligen att skönjas under festivaldagarna. På plats kommer bland andra kockarna Mathias Dahlgren och Sayan Isaksson att servera några av sina framtidsrätter och ekovurmande bagaren Sébastien Boudet kommer tillsammans med kända kockar att bemanna en pizzaugn där de turas om att baka sina favoritpizzor.

Så det är fritt fram att botanisera och förhoppningsvis upptäcka nya goda rätter och bekantskaper. Kanske kan vi framöver få se fler hållbara idéer frodas efter besök i framtidens Foodtech Village.


Smaka på Stockholm | Bakverk i alla former serveras.

Smaka på Stockholm