Radar · Nyheter

Civilsamhället tar plats i Fittja

Film, debatter, seminarier och konst. I helgen bjuder Mångkuturellt centrum in till Allmändalen i Fittja. Eventet arrangeras för andra året i rad och beskrivs som ett komplement till Almedalen på Gotland.

När Allmändalen arrangerades för första gången i september förra året kom hundratals besökare till Fittja. I år har arrangemanget växt och spänner sig över två dagar istället för en.

– Vi har både ett bredare program och större lokaler, säger Mikael Morberg, verksamhetsutvecklare vid Mångkulturellt centrum. 

Arrangörerna av Allmändalen beskriver eventet som ett alternativ till Almedalen i Visby. Målet är att göra Allmändalen mer otvunget, öppet och inte för dyrt. Teman för diskussionerna är exempelvis minoriteter, demokrati och bostäder. En tydlig skillnad är att inga dagliga politiska tal kommer att hållas i Fittja. Istället ligger fokus på civilsamhället och politik som förs fram av olika organisationer. 

– På Allmändalen deltar mindre organisationer som inte får plats eller har råd att åka till Gotland, säger Mikael Morberg. 

Han väljer att kalla Allmändalen för ett glokalt evenemang. Både aktörer från Fittja och övriga Sverige kommer att finnas på plats.

– Vi vill prata om frågor som berör. Många av de frågor som är viktiga i Fittja är också det i andra delar av världen, säger Mikael Morberg.

Mikael Morberg efterfrågar ett bredare samtal om vad Sverige ska vara i framtiden och en kunskapsbaserad diskussion om bland annat migration.

– Mångkulturellt centrum har arbetat med migrationsfrågor i över 30 år och många av oss känner en oro över att grupper ställs emot varandra. Risken är att vi missar frågor som mänskliga rättigheter och långsiktig hållbarhet, säger han.