Radar · Nyheter

Oppositionen i Stockholm oense om miljözonerna

Claudio Bresciani/TT | Äldre dieselbilar kan snart stoppas från att köra i stadskärnor.

Regeringen är överens – kommunerna får rätt att införa miljözoner och därmed porta äldre dieselbilar från svenska stadskärnor. Moderaterna i Stockholm är kritiska, medan Centerpartiet applåderar.

Redan 2020 kan kommunerna få införa zonerna, men tidigast 2022 kan det bli aktuellt att utestänga äldre dieselbilar från stadskärnor.
Syftet med miljözonerna är att förbättra luften i stadskärnorna. Men hos oppositionen råder delade meningar om saken.

”Ytterst välkommet att Stockholm och andra kommuner nu får möjlighet att agera mot utsläppen och den dåliga luftkvaliteten”, säger Karin Ernlund gruppledare och distriktsordförande för Centerpartiet i Stockholms Stad i ett pressmeddelande.

Moderaternas Cecilia Brinck, oppositionsborgarråd och vice ordförande i Trafiknämnden i Stockholms stad, är dock kritisk till förslaget vad gäller tidsram och utformning.

– Regeringen har ganska bråttom. Det snäv tidsram för människor att ställa om sig, säger hon till TT och fortsätter:

–Dessutom är utformningen märklig. I den innersta zonen får man inte köra laddhybrid, utan bara rena elbilar och biogasdrivna bilar som jag förstår det. Man inriktar sig på tekniken i stället för att minska utsläppen.

Enligt förslaget som regeringen ska lägga fram ska man i den zon som är hårdast reglerad bara tillåta elfordon och gasbilar som uppfyller kraven för Euroklass 6. I zon två kommer inledningsvis bilar som är tillverkade år 2006 och senare att tillåtas. Men år 2022 ska kommunerna även i zon två ha möjlighet att förbjuda alla dieselbilar som inte uppfyller kraven för Euroklass 6.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV