”Unga borde ha störst mandat att uttala sig”

Landets Fria ringde upp Mårten Pella, projektledare för konferensen Power shift som vill stärka ungas engagemang i hållbarhetsfrågor. I helgen, 22–24 augusti, träffas ett 100-tal deltagare i Umeå för att diskutera årets tema social hållbarhet.

Varför riktar ni er till unga?

– Det finns ett stort behov att göra ungas röster hörda. Eftersom unga kommer behöva hantera konsekvenserna av klimatförändringen och andra framtidsutmaningar, borde vi ha störst mandat att uttala oss om framtiden. Många unga i dag tror jag kan känna en hopplöshet, att besluten ändå tas av politiker instängda i en sal någonstans, så varför orka bry sig?

Vi vill visa att det inte är svårt eller tråkigt att engagera sig och ge verktyg för hur det går att påverka.

Vad innebär social hållbarhet?

– Hållbarhet kopplas lätt ihop med siffror till exempel gränsvärden i atmosfären när det gäller klimatet. Men miljöfrågor hänger i högsta grad samman med sociala frågor som jämställdhet, antirasism och mänskliga rättigheter. Men det handlar också om att skapa en hållbar framtid och ett engagemang där inte prestationskrav och framtidsångest blir ohanterligt.

Hur menar du då?

– Det är vanligt att de som är engagerade tar för mycket på sina axlar och känner att de måste ta i för två. Tyvärr har jag sett många runt omkring mig bränna ut sig. På Power Shift kommer det att finnas föreläsare som pratar om hållbarhet i rörelsen och det egna engagemanget.

Varför heter det Power shift?

­– Power shift är ett internationellt koncept som arrangeras över hela världen. Namnet syftar både till att det behövs ett skifte till hållbara energislag, men också ett skifte av makt där unga får mer att säga till om.

Går det att skapa en socialt hållbar rörelse för hållbarhet?

– Det är just det som vi ska diskutera tillsammans under konferensdagarna. En viktig del i det som vi kommer att arbeta med är hur vi breddar rörelsen och gör den mer inkluderande för fler. I dag består miljörörelsen ofta av en väldigt homogen grupp av människor, men alla berörs ju av klimatförändringarna. Vi vill se hur fler kan bli involverade och representerade. Bland annat kommer Wendy Francis från organisationen Interfem föreläsa om hur vi kan genomföra det.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.