Indierock i mittfåran

Jag skulle vilja säga att den här skivan är en typisk 3+ av 5. Inte alls dum, men inte heller riktigt minnesvärd. Gävlebaserade Ismael gör bitvis vacker och driven indierock på svenska – precis som så många före dem. Tankarna går till artister som Kent och Thåström, artister som också har något allvarligt att säga.

Låtarna är genomarbetade och samtliga har ett melankoliskt drag. Sångaren David Berjlund har en fin och stabil röst och musikerna gör ett gediget arbete även om ackordvalen ibland är lite aviga.

Ismael har gjort helt rätt som inleder med Fjärrvärme, skivans starkaste spår, ett krautinspirerat bygge som de lyckas hålla intressant i över sex minuter. Bäst blir det när Ismael hittar bra gitarr- och basriff och målar upp konkreta och annorlunda bilder – ”det luktar lösningsmedel över hela stan, vi lossnar från varann” (Vintergatan), ”jag ska vara lätt så tunna isen håller till land” (Den röda vägen hem), ”det smakar salt, det smakar gammal gråt” (Stjärnan du var).

Oftast handlar texterna om kärlek men även om social utsatthet – ”jag snubblar fram bland vinnarna, i skuggan stryker någon förbi här” (Vittnena) och om miljö- och resursfrågor – ”vi skulle borra olja ur din kropp, om den bara fanns, till höger och till vänster stulet land” (Atlas). Några gånger är dock gränsen till klyschorna hårfin.

Sammanfattningsvis är det här musik som ibland tar sig själv på lite för stort allvar. Ska en göra något så anspråksfullt, och som så många andra redan gjort, måste det vara riktigt bra eller nyskapande, annars blir det lätt lite platt. Ismael är inte långt ifrån men det fungerar inte fullt ut. Det är en bra skiva med en del höjdpunkter. Men jag tror att de kan bättre.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.