Zoom

Nu ska matsvinnet minska

Matsvinn är ett stort klimatproblem där enorma mängder mat slängs helt i onödan. Svinnet är stort både i producentledet och hos konsumenter. Regeringen har beslutat om en handlingsplan och nu ska arbetet sättas igång. Syre granskar vad det kommer att innebära för Göteborg och hela landet.

”Fanns det ett industriellt intresse att ta tillvara det som odlas hade betydligt mer kunnat skördas.”

Lars Wall Persson, vd på Sydgrönt

Öka kunskapen

”Detta skapar ett större engagemang bland både kunder och butiker ...”

Maria Smith, hållbarhetschef på Ica.

Samarbete minskar svinn

Kvalitén blir lidande

Rätt temperatur i kylen är en avgörande faktor för matens hållbarhet. Bertil Ericson/TT

Fördubblad livslängd

Föra vidare dialogen

Med hjälp av verktyget Göteborgsmodellen för mindre matsvinn ska svinnet i Göteborgs offentliga kök minska med 50 procent till årsskiftet 2018/2019. Idag registrerar 92 procent av köken sitt matsvinn i ett kostdatasystem. Janerik Henriksson/TT

”Mindre aktörer gör mest”

Mindre matsvinn hemma:

• Sänk temperaturen i kylen, livsmedel som förvaras i 4°C i stället för 8°C håller nästan dubbelt så länge. Lukta och smaka, lita på dina sinnen.

• Gör matlåda av resterna. Även små portioner är värda att spara, till yngre familjemedlemmar eller som en kombination med andra rätter.

• Planera vad som ska lagas till middag, det gör det lättare att köpa det som verkligen behövs under kommande period och minskar risken för att impulsköpt mat blir över.

• Skippa butikernas lockvaror, i synnerhet kylda varor som har kortare hållbarhet riskerar att bli gamla.

• Använd din konsumentmakt! Ifrågasätt butikernas onödiga svinn och kampanjer.

• Frys in! Mat som börjar bli dålig går utmärkt att frysa in, dela frukt i mindre bitar så blir de perfekta att mixa till smoothie vid ett
senare tillfälle.