Zoom

Med grönt runt knuten

I Göteborg finns mer naturområden än bebyggelse. Ändå uppfattas inte staden som särskilt grönskande av invånarna. Men för den som lyfter blicken är det gröna inte långt borta. Friluftslivet är nära och tillgängligt. Häng med Syre Göteborg på utflykt i den nära naturen.

Den som vill vandra längs Bohusleden kan utgå från Skatås motionscentrum. Går man österut går det exempelvis att ta buss tillbaka till stan från Partille. Ingemar Tigerberg
Även om de flesta löven är borta från träden nu har skogsmiljön fortfarande härliga miljöer att utforska. Ingemar Tigerberg

Hitta ut:

Googla ”naturområden Göteborg” och du hittar till Göteborgs stads hemsida där stadens olika park- och naturområden listas.

För den som gillar att nörda in sig på hur andra rör sig i skogarna runt stan finns labs.strava.com/heatmap där man kan söka på Göteborg. Då ser man vad alla cyklister eller löpare som använder appen Strava har tagit för stigar.

Om du vill utforska platser i Sverige virtuellt finns numera sajten scoutview.com. Det är scouterna och Google som har samarbetat för att få in bilder från vissa vandringsleder i verktyget Google Maps.

Ett boktips på området är Det vilda Göteborg som vill ge inspiration att hitta till nära naturupplevelser och roliga äventyr som passar barnfamiljer och andra nyfikna. Boken är skriven av Karin Fingal och Fredrik Schenholm.

Även om de flesta löven är borta från träden nu har skogsmiljön fortfarande härliga miljöer att utforska. Ingemar Tigerberg

Aktiviteter:

I Delsjöområdet finns ett flertal olika aktiviteter för den som vill testa. Utöver traditionell löpning finns kanot- och kajakuthyrning, stigar för trailrun, mountainbikes och spår för rullskidor. Om vädrets makter tillåter finns även skidåkning på vintern, både ”på platten” och utför.

Svampsäsongen går ända in i november, men även vintertid finns saker att plocka i skogen såsom tranbär, nypon och kråkbär. Kolla in ”dagsattplocka.se” för tips på vad som finns i skogens skafferi just nu. Ingemar Tigerberg

Park och naturreservat:

Hisingsparken

Hisingsparken är Göteborgs kommuns största parkområde och omfattar cirka 320 hektar. Inom Hisingsparken finns S A Hedlunds park, som grundades av S A Hedlund, chefredaktör på Göteborgs Handels- och sjöfartstidning och en kulturpersonlighet i Göteborg. I norra delen av Hisingsparken ligger Kättilsröds 4-H-gård.

Läs mer: goteborg.com/hisingsparken

Delsjöområdet

Delsjöområdets naturreservat är ett cirka 760 stort naturreservat mellan östra delen av Göteborgs kommun, nordöstra delen av Mölndals kommun och nordvästra delen av Härryda kommun. Det är även ett Natura 2000-område. Reservatet utgörs av skogsmark runt Lilla och Stora Delsjön. Skatås motionscentral ligger i anslutning till reservatet.

Läs mer: delsjoomradet.se

Källa: Wikipedia

Ingemar Tigerberg

Kaféer:

När Göteborgsfukten kryper in under skinnet är en varm kopp inte fel. I flera områden finns det kaféer som är öppna större delen av året, åtminstone på helger, såsom kaféet på Skatås motionscentrum och Café Slätta Damm i Hisingsparken.

Ingemar Tigerberg

Vilket är ditt bästa friluftsområde i Göteborg?

– Bokskogen i Jonsered! Så fint! Fast jag tycker faktiskt att det bästa är att inte gå tillbaka till ett favoritställe utan att upptäcka nya miljöer. Det är mitt bästa, det är då det blir äventyr. Det är därför jag älskar Karin Fingals bok Det vilda Göteborg så högt! Den har givit vår familj en jättebuffé av favoritplatser att upptäcka.

Amanda Termén

– Svarte mosse naturområde i Biskopsgården är jättefint! Dessutom kan man hitta gigantiska röksvampar där som ser ut som dinosaurieägg. Sedan är Arboretet i Änggårdsbergen otroligt vackert med alla olika sorters träd.

Lina Söderström

– Änggårdsbergen. När jag bodde uppe vid Kungsladugård var det en plats för stillhet och kontemplation. Dessutom mötte jag sällan några andra människor där, så det var lite av en oas utanför stadens myller. Det var lite som att kliva ut från staden utan att behöva resa speciellt långt bort. Ett andningshål helt enkelt.

Martin Gustafsson

– Delsjöområdet och Härlanda tjärn. Därför att det är både ”stig-autobahn” och små stigar som är mer öde. Området bortom Härlanda tjärn är underbart för det är mer ”vild natur” och inte så mycket folk. Jag gillar att vara ensam i skogen.

Carina Sundqvist