Zoom

Med grönt runt knuten

I Göteborg finns mer naturområden än bebyggelse. Ändå uppfattas inte staden som särskilt grönskande av invånarna. Men för den som lyfter blicken är det gröna inte långt borta. Friluftslivet är nära och tillgängligt. Häng med Syre Göteborg på utflykt i den nära naturen.

Nu har novembermörket lagt sig som en gråmörk filt över Göteborgslandskapet. Precis innan löven hann blåsa bort för i år gav vi oss ut på vandring i skogarna kring Delsjön, femton minuters spårvagnsresa från Brunnsparken. Göteborgs friluftsområden finns alldeles runt knuten.

I nästan alla riktningar från centrum finns ett naturområde tillgängligt med kollektivtrafiken. Mellan Tuve och Lundby på Hisingen ligger Göteborgs största park Hisingsparken som anknyter till Svarte mosse vid Biskopsgården, Västra Göteborg har bland annat Ruddalen, i Östra Göteborg hittar vi Delsjöområdet, i nordöst finns till exempel Fjällbo ängar, Lärjeån och Hjällboskogen och mittemellan Göteborg och Mölndal finns sagolika Änggårdsbergen.

Vägen ut i skog och mark behöver inte vara mer komplicerad än att packa ryggsäcken och sätta sig på vagnen, hoppa av och traska på.

Den som vill vandra längs Bohusleden kan utgå från Skatås motionscentrum. Går man österut går det exempelvis att ta buss tillbaka till stan från Partille. Ingemar Tigerberg
Även om de flesta löven är borta från träden nu har skogsmiljön fortfarande härliga miljöer att utforska. Ingemar Tigerberg

Hitta ut:

Även om de flesta löven är borta från träden nu har skogsmiljön fortfarande härliga miljöer att utforska. Ingemar Tigerberg

Aktiviteter:

Svampsäsongen går ända in i november, men även vintertid finns saker att plocka i skogen såsom tranbär, nypon och kråkbär. Kolla in ”dagsattplocka.se” för tips på vad som finns i skogens skafferi just nu. Ingemar Tigerberg

Park och naturreservat:

Ingemar Tigerberg

Kaféer:

Ingemar Tigerberg

Vilket är ditt bästa friluftsområde i Göteborg?

– Bokskogen i Jonsered! Så fint! Fast jag tycker faktiskt att det bästa är att inte gå tillbaka till ett favoritställe utan att upptäcka nya miljöer. Det är mitt bästa, det är då det blir äventyr. Det är därför jag älskar Karin Fingals bok Det vilda Göteborg så högt! Den har givit vår familj en jättebuffé av favoritplatser att upptäcka.

Amanda Termén

– Svarte mosse naturområde i Biskopsgården är jättefint! Dessutom kan man hitta gigantiska röksvampar där som ser ut som dinosaurieägg. Sedan är Arboretet i Änggårdsbergen otroligt vackert med alla olika sorters träd.

Lina Söderström

– Änggårdsbergen. När jag bodde uppe vid Kungsladugård var det en plats för stillhet och kontemplation. Dessutom mötte jag sällan några andra människor där, så det var lite av en oas utanför stadens myller. Det var lite som att kliva ut från staden utan att behöva resa speciellt långt bort. Ett andningshål helt enkelt.

Martin Gustafsson

– Delsjöområdet och Härlanda tjärn. Därför att det är både ”stig-autobahn” och små stigar som är mer öde. Området bortom Härlanda tjärn är underbart för det är mer ”vild natur” och inte så mycket folk. Jag gillar att vara ensam i skogen.

Carina Sundqvist