
Fredagsmys med svarta bönor
Jenny Luks | För att få ett riktigt bra osttäcke på pajen kan man blanda i lite växtbaserad matlagningsgrädde i den rivna osten.
Publicerad 2017-11-02
Tacopaj med topping
Pajskal:
125 g mjölkfritt margarin (kylskåpskallt)
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten.
Gör så här:
Skär margarinet i små bitar. Knåda ihop mjöl och margarin till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Nagga botten med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter på 225°C.
Tacofyllning:
1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
olja
300 g färs
2 msk sojasås
½ tsk sambal oelek
2 krm kanel
1 burk majskorn.
Gör så här:
Finhacka löken. Riv moroten. Fräs lök, pressad vitlök och färs i olja. Tillsätt morot, sojasås, sambal oelek, kanel och majs. Det går också bra att ersätta kryddorna med vanlig tacokrydda. Fördela blandningen i pajskalet.
Topping:
3 dl vegansk mozzarella
1,5 dl soja- eller havregrädde
1 förpackning cocktailtomater.
Gör så här:
Riv osten och rör ner grädden. Fördela blandningen på pajen och garnera med cocktailtomater.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter på 225°C.

Burrito bowl
Ingredienser:
valfritt kokt ris
säsongens sallat
tomater
paprika
gurka
majs
avokado
Gold and greens pulled havre (eller liknande produkt)
svarta bönor
salsa (se recept)
vegansk crème fraîche
färsk koriander.
limeklyftor
nachos
Gör så här:
Koka ditt favoritris. Vi valde ekologiskt, rött ris. Hacka grönsakerna. Skiva avokadon tunt.
Lägg ris i botten på en skål, fyll på med grönsaker och toppa med pulled havre, bönor, salsa, fraîche, koriander. lime och nachos.
Tips: Rosta majsen i torr stekpanna tillsammans med chipotlepulver.
Salsa:
4 st mogna tomater
1 röd lök
1–2 chilifrukter
1 nypa färsk koriander
saften från ½ lime
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt.
Gör så här:
Mixa alla ingredienser grovt med en stavmixer. Salsan ska inte bli helt slät.

Kladdkaka med svarta bönor
Ingredienser:
6 dl kokta svarta bönor
2 msk olja
5 msk kikärtsspad
1 dl kakao
150 g hackad choklad
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
en nypa salt.
mjölkfritt margarin
din favorittopping
vegansk vispgrädde.
Gör så här:
Mixa bönorna riktigt släta tillsammans med olja. Rör ner övriga ingredienser. Smörj en stor kakform med margarin och häll i smeten.
Grädda i cirka 40 minuter på 175°C. Kakan ska bli fast men lite kladdig. Testa med sticka. Garnera med bär, kokosflingor, mandelflarn, hackade nötter eller vilken topping som är just din favorit. Servera med vegansk vispgrädde.
Tips: Vispa kall grädde i kall bunke. Tillsätt några droppar citron mot slutet. Då blir grädden fastare.