Energi · Mat med Jenny

Fredagsmys med svarta bönor

Jenny Luks | För att få ett riktigt bra osttäcke på pajen kan man blanda i lite växtbaserad matlagningsgrädde i den rivna osten.

Fredag brukar betyda tacos för många. Finns det några sätt att göra fredagsmyset lite mer hållbart? Absolut! Med ekologiska svarta bönor odlade på Öland och köttalternativet Pulled havre från grannlandet Finland, kan det mysas med gott samvete. Syre har tagit fram recept på en helkväll, inklusive efterrätt med svarta bönor som bas. Recepten går att anpassa efter eget tyckte och smak. Kanske en klick sojakvarg till kakan, i stället för grädde? Eller en riktigt het chilifrukt till tacopajen.

Tacopaj med topping

Pajskal:

125 g mjölkfritt margarin (kylskåpskallt)

3 dl vetemjöl

3 msk kallt vatten.

 

Gör så här:

Skär margarinet i små bitar. Knåda ihop mjöl och margarin till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Nagga botten med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter på 225°C.

 

Tacofyllning:

1 gul lök

1 morot

2 vitlöksklyftor

olja

300 g färs

2 msk sojasås

½ tsk sambal oelek

2 krm kanel

1 burk majskorn.

 

Gör så här:

Finhacka löken. Riv moroten. Fräs lök, pressad vitlök och färs i olja. Tillsätt morot, sojasås, sambal oelek, kanel och majs. Det går också bra att ersätta kryddorna med vanlig tacokrydda. Fördela blandningen i pajskalet.

 

Topping:

3 dl vegansk mozzarella

1,5 dl soja- eller havregrädde

1 förpackning cocktailtomater.

 

Gör så här:

Riv osten och rör ner grädden. Fördela blandningen på pajen och garnera med cocktailtomater.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter på 225°C.

En burrito bowl behöver inte nödvändigtvis innehålla ris
En burrito bowl behöver inte nödvändigtvis innehålla ris. Det går lika bra med svenskt matvete eller kvarngryn. Toppa med alla dina grönsaksfavoriter.Foto: Jenny Luks

Burrito bowl

Ingredienser:

valfritt kokt ris

säsongens sallat

tomater

paprika

gurka

majs

avokado

Gold and greens pulled havre (eller liknande produkt)

svarta bönor

salsa (se recept)

vegansk crème fraîche

färsk koriander.

limeklyftor

nachos

 

Gör så här:

Koka ditt favoritris. Vi valde ekologiskt, rött ris. Hacka grönsakerna. Skiva avokadon tunt.

Lägg ris i botten på en skål, fyll på med grönsaker och toppa med pulled havre, bönor, salsa, fraîche, koriander. lime och nachos.

Tips: Rosta majsen i torr stekpanna tillsammans med chipotlepulver.

 

Salsa:

4 st mogna tomater

1 röd lök

1–2 chilifrukter

1 nypa färsk koriander

saften från ½ lime

1 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

salt.

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser grovt med en stavmixer. Salsan ska inte bli helt slät.

Att baka kakor med svarta bönor som bas har blivit en trend de senaste åren
Att baka kakor med svarta bönor som bas har blivit en trend de senaste åren. Kakorna blir mogna i smaken och får en fin, kladdig konsistens.Foto: Jenny Luks

Kladdkaka med svarta bönor

Ingredienser:

6 dl kokta svarta bönor

2 msk olja

5 msk kikärtsspad

1 dl kakao

150 g hackad choklad

2 dl socker

4 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

en nypa salt.

mjölkfritt margarin

din favorittopping

vegansk vispgrädde.

 

Gör så här:
Mixa bönorna riktigt släta tillsammans med olja. Rör ner övriga ingredienser. Smörj en stor kakform med margarin och häll i smeten.

Grädda i cirka 40 minuter på 175°C. Kakan ska bli fast men lite kladdig. Testa med sticka. Garnera med bär, kokosflingor, mandelflarn, hackade nötter eller vilken topping som är just din favorit. Servera med vegansk vispgrädde.

Tips: Vispa kall grädde i kall bunke. Tillsätt några droppar citron mot slutet. Då blir grädden fastare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV