Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Fredagen den 4 oktober är det premiär för Dvärgen på Stadsteatern med Jesper Söderblom i rollen.

Teater: Premiär – Dvärgen
Stadsteatern presenterar en dramatisering av Pär Lagerkvists stora romanklassiker Dvärgen, skriven under ett brinnande världskrig. Vad är ondska och hur uppstår den? En resa in i mörkret tillsammans med dvärgen är en resa in i mörkret inom oss. Med Jesper Söderblom. Regi av Ashkan Ghods.
Tid: 17.30-19.00
Plats: Stadsteatern
Kostnad: 130-270 kronor.

Lördag 5 oktober till söndag 6 oktober

Dans: Ducka!
Ducka! är ett koreografiskt verk med text och bild där konstnärerna jobbat i samarbete men också fristående. Konceptet kommer från Evelina Gustafsson och Nilla Björkmans utforskande av duktig flicka. Föreställningen är ett ifrågasättande av duckor och osanningar som svalts.
Tid: 18.00, 5-6 oktober
Plats: Atalante
Kostnad: 120-180 kronor.

Lördag 5 oktober

Återbruk: Megaloppis Biskopsgården
Det är dags för den femte upplagan av Megaloppis Biskopsgården på Vårvindens fritidsgård. Precis som förra gången gäller gratis inträde och gratis försäljningsbord. Förutom möjligheten att göra loppisfynd så håller Vårvindens eget kafé öppet hela dagen och erbjuder både fika och enklare lunch.
Tid: 11.00-15.00
Plats: Vårvindens fritidsgård
Kostnad: Gratis.

Kultur: Kulturvandring i Hammarkullen
För nionde året i rad, och med ett ständigt växande och alltid överraskande program, arrangeras Kulturvandring i Hammarkullen. På Kulturvandringen kan besökaren ta del av konst, mat, poesi, musik och massor av mat. Vandringskarta finns att hämta vid hållplatsen eller på Folkets hus.
Tid: 13.00-17.30
Plats: Hammarkullen
Kostnad: Gratis.

Manifestation: För Regnbågsflaggan
Regnbågsflaggan representerar mångfald, respekt och tolerans – ska de värdena tillåtas vara under attack? Igen. I morgon, lördag, arrangeras en manifestation på Götaplatsen med tal av Jonas Gardell och framträdanden av bland andra Det brinner, Alba Omega, Mollgan och Songs of Boda.
Tid: 15.00-16.30
Plats: Götaplatsen
Kostnad: Gratis.

Söndag 6 oktober

Film: Sånger från andra våningen
Någonstans i den norra hemisfären, någon gång mellan 1950 och nu, lever Karl. Han är 60 år och ägare till en möbelaffär. Sakta börjar den ordnade omgivningen förändras, ett stilla kaos inträder där folk beter sig märkligt. Hagabion visar Roy Anderssons filmer under tre söndagar.
Tid: 14.00-15.40
Plats: Hagabion
Kostnad: 90 kronor.

Musik: 30-årsjubileumskonsert i Göteborg
Second Line Jazzband från Göteborg fyller 30 år. Detta kommer att firas med två konserter på Kronhuset i Göteborg, med gästartister som sångerskan Isabella Lundgren, saxofonisten Klas Lindquist, pianisten Matti Ollikainen, gitarristen Erik Ivarsson och trumpetaren Björn Ingelstam.
Tid: 13.00 och 18.00, 6 oktober
Plats: Kronhuset
Kostnad: 300 kronor.

Måndag 7 oktober

Film: Push
I städer över hela världen ser man att boendekostnaderna ökar kraftigt. Mycket mer än inkomsterna. Det har uppstått en ny typ av hyresvärd som inte vill synas, städer där det inte längre går att bo och en växande kris som påverkar oss alla. En dokumentär av Fredrik Gertten. Visas även 10 oktober.
Tid: 16.15-17.45
Plats: Bio Capitol
Kostnad: 100 kronor.

Tisdag 8 oktober

Föredrag: Globalisering, kolonialism och slaveri
1600-talets koloniala expansion inbegrep även Sverige och övriga Norden. Slaveri och slavhandel var en självklar beståndsdel i denna expansion, och även Sverige deltog. I Sverige syns fortfarande spåren efter denna koloniala historia. Ett föredrag med Jonas Monié Nordin, doktor i historisk arkeologi.
Tid: 15.00
Plats: Göteborgs stadsmuseum
Kostnad: 60 kronor eller årsbiljett.

Föredrag: Kan naturen ha rättigheter?
Nätverket för Naturens rättigheter i Sverige arbetar för att ge naturen, till exempel ekosystem så som Vättern, status som rättssubjekt och att få detta inskrivet i den svenska grundlagen. Föreläser gör Arci Pasanen, kommunikatör, som projektleder ett samarbete kring Vätterns rättigheter.
Tid: 18.00-20.00
Plats: Café Planet, Frilagret
Kostnad: Gratis.

Samtal: Karin Boye, drabbad av livet
Folkteatern bjuder in till ett publiksamtal apropå föreställningen Nakna som foster och gudar. Medverkar gör Ulrika Knutson, kulturjournalist, och Eva Borgström, professor och lektor i litteraturvetenskap. Samtalet handlar om Boye och synen på samkönad kärlek i svensk litteratur.
Tid: 18.30-19.30
Plats: Folkteatern
Kostnad: Gratis.

Onsdag 9 oktober

Film: Filmkväll – Made in Angered
Kulturhuset Blå stället i Angered visar två filmer följt av ett samtal med människorna bakom dem: The Center Is The Periphery – A Hammarkullen Story i regi av den chilenska fotografen Futuro Berg, och Något fint måste hända av Meira Ahmemulic, konstnär och författare.
Tid: 18.00-20.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Samtal: Hållbar konsumtion och produktion ur ett globalt perspektiv
Klädindustrin står för en högre andel av koldioxidutsläpp än flyg- och sjöfarten tillsammans. Hur kan vi ställa om till en rättvis hållbar konsumtion och produktion? Med Sandijda Shamshar Eor, researcher Swedwatch, och Alexander Sjöberg, sakkunnig hållbar konsumtion, Naturskyddsföreningen.
Tid: 18.00-19.30
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 60 kronor eller klubbkort.

Torsdag 10 oktober

Föredrag: Permafrostens vara eller inte vara
Genom att utgå från permafrosten i de svenska fjällen med en tyngdpunkt på området runt Abisko kommer vi lära oss mer om permafrost och dess betydelse. Mats Björkman, forskare vid institutionen för Geovetenskaper på Göteborgs Universitet, berättar om detta på Naturhistoriska museet.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Naturhistoriska museet
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Vad har jämställdhet med klimatet att göra?
Hur ser klimatpåverkan ut ur ett jämställdhetsperspektiv? Finns det skillnader mellan kvinnors och mäns resvanor och vad innebär det i så fall? Lena Smidfelt Rosqvist har forskat på sambandet mellan jämställdhet och hållbara transporter. I samarbete med Europa Direkt Göteborgsregionen.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Varför är det sånt tjat om klimatet?
Efter den rekordheta och torra sommaren 2018 har vi sett nya uttryck för klimatångest och klimataktivism. Samtidigt börjar vi höra hur mäktiga ledare ifrågasätter att vi ens har en klimatkris.
Dan Baeckström från Naturskyddsföreningens klimatgrupp sammanfattar klimatforskningens senaste rön.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Backa bibliotek
Kostnad: Gratis.

Fredag 11 oktober

Musik: Janice
Musiken Janice skapar beskrivs bäst som stämningsfull, hoppfullt mörk och på många sätt också blytung – i hennes soulpräglade röst finns både känsla och substans med förmåga att hänföra vem som helst. I februari släppte Janice sitt efterlängtade debutalbum Fallin’ Up. Nu gästar hon Pustervik.
Tid: 21.00
Plats: Pustervik
Kostnad: 180 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV