Radar · Nyheter

Nytt initiativ för delningsjänster runt Masthuggskajen

Karta som visar området för Masthuggskajen.

I området runt Masthuggskajen finns redan cykelkök, solidariskt kylskåp, uthyrning av verktyg och byteshylla. Nu vill Älvstranden utveckling utöka det genom satsningen #delakajen där de som är sugna på att starta en delningsverksamhet får möjlighet att testa den.

Väster om Järntorget, mellan Göta Älv och långgatorna, kommer det under kommande år att växa fram ett helt nytt stadsområde med 1300 bostäder och 5000-6000 arbetsplatser. Som en del i detta tittar Älvstranden utveckling nu också på hur de kan utveckla den delningsekonomi som redan finns i området. 

– Vi vill bygga ett nav för delningsekonomi och hållbar konsumtion. Genom efterlysningen #delakajen hoppas vi hitta fler som vill satsa långsiktigt på en verksamhet som bygger på att hyra, dela, låna, byta istället för ägande, säger Oskar Henriksson, projektledare på Älvstranden utveckling till Vårt Göteborg.

Under 2020 hoppas man kunna få in minst fyra nya verksamheter som kan vara både privat, offentliga eller ideella. 

#Delakajen är en del av Sharing City Göteborg som även stöttar många andra initiativ. Till exempel webbplatsen Smarta Kartan, där man kan hitta olika delningsverksamheter, och Leksaksbiblioteket där man kan låna i stället för att köpa nya leksaker.

– I dag lever vi som om vi hade fyra jordklot vilket inte är hållbart. För att nå en hållbar nivå försöker vi hitta lösningar för hur vi kan få tillgång till saker utan att äga dem. Det handlar om resurseffektivitet, men också sociala värden eftersom delningsekonomi ofta leder till att människor börjar prata med varandra, vilket skapar möten och tillit. Därför tycker jag Sharing City Göteborg är en viktig satsning i en segregerad stad som Göteborg, säger Tove Lund, samordnare för Sharing City Göteborg.

Om man vill anmäla sin verksamhet till #delakajen kan man göra det på masthuggskajen.se till och med den 17 november.