Energi · Vegokollen

Noba i Vasastan misslyckas totalt med veganmenyn

Bakad blomkål är gott men rätten är liten och mättar inte.

Vegokollen har ätit sig igenom stora delar av det veganska restaurangutbudet i Göteborg, i form av recensioner och i mindre tips. Allt från fine dining till korv med bröd har avverkats och betygen har skiftat från 1,5 till 4,5. Men toppbetyget har ännu inte knipits. Kan kvällens besök på Noba ändra på det?

Jag kan redan inledningsvis avslöja att det inte delas ut någon 5:a i dag heller. Efter att ha recenserat ett hundratal restauranger runt om i Göteborg har turen kommit till Noba på Viktoriagatan. I krogtäta Vasastan har denna restaurang bott in sig ordentligt för dem som rör sig i området. Personligen har jag bara susat förbi med spårvagnen. Jag har sett restaurangklustret här i krokarna som ganska ointressant ur veganperspektiv.

Men den som söker, den finner. På hemsidan presenteras två veganska alternativ så vi bokar bord för fyra vänner denna kväll. När vi anländer möts vi av en inbjudande, inglasad uteservering som är full av sorliga gäster trots den ruggiga höstmånaden.

Vi går dock inomhus och blir visade till ett bord. Jag har läst på om Noba före besöket och har sett flera som beskrivit något slags fjällkänsla. Det förstår jag inte alls, såvida man inte enbart syftar på björkstammarna som pryder delar av uteserveringen. Inomhus känns det mesta rätt mediokert. Träpaneler, vitputsade väggar, bruna långbord, röda pinnstolar, färgglada kuddar. Liksom så där okej.

Vi slår oss ner och börjar spana i menyerna. Precis som på hemsidan finns här två rätter som passar veganer. Den ena är en flankstek för 175 kronor, som kan bli vegansk om man väljer Oumph i stället för kött. I rätten ingår nudelsallad med bland annat friterad blomkål, avokadokräm, sojamayo och annat gott.

Och så finns rubriken Hunkan, där rätterna kostar 100 spänn. Vi siktar in oss på bakad blomkål som är markerad som vegansk. Servitören kommer till bordet och vi beställer. Två av vännerna, som inte är veganer, väljer halloumiburgare.

Vi får drycker och börjar småprata. Efter en kort stund kommer servitören tillbaka och påpekar att flanksteken inte är vegansk. Vi påtalar att det står både i menyn och på hemsidan, men tydligen är det ägg i nudlarna. Vi beställer ytterligare en bakad blomkål. I den här stunden kan jag erkänna att vi är rejält irriterade. Vi valde ju den här restaurangen för att vi skulle kunna välja varsin rätt. Det blir en torftig recension, tänker jag, men det är ju egentligen inte mitt problem, utan Nobas.

Vi får in maten och det första som slår mig är att portionen är väldigt liten. Jag skulle kalla detta för en mellanrätt. Bara för att den är billigare än de andra rätterna, ska man väl inte behöva räkna med att inte bli mätt? Vännerna, som beställt sallad till sina burgare, har fått in både pommes frites och sallad och jag kan inte låta bli att känna mig lite avis på deras portioner.

Jag är jättehungrig så jag känner hur irritationen växer ytterligare, men jag får hugga in och bedöma rätten som den recensent jag är. Jag älskar blomkål så den njuter jag absolut av. Mjuk med lätt grillad yta. Den serveras med små klickar av gräslökskräm, baserad på vegansk crème fraîche, och rostade pinjenötter. I botten finns en riklig mängd hummus och på toppen koriander. Det är en hyfsad liten måltid med trevliga smaker, men hummusbasen gör att allt geggas samman och snart kan jag inte längre utskilja de enskilda komponenterna.

Dessutom är både jag och mitt sällskap missnöjda med hummusen. Vi tycker den är alldeles för syrlig, och jag personligen gillar den inte över huvud taget. Jag har lite svårt att tänka mig att detta är en egengjord hummus, för den smakar som en billig konserv. Och om den är egengjord så kan jag bara beklaga.

Rätten äts upp i ett nafs och mitt emot oss sitter våra vänner med sina burgare. Vi smaskar i oss deras pommes frites och beställer snacks. Mätta är vi inte. Blomkålen i sig var ju en hygglig rätt men vi kom främst hit för flanksteken. När rätter är felaktigt veganmärkta kan recensionen tyvärr inte bli något man hänger upp på väggen.

Noba – Nordisk bar och gastro

Adress: Viktoriagatan 1A, Göteborg
Priser: Bakad blomkål: 100 kronor.
Betyg: 1,5 av 5