Radar · Nyheter

Manifestation för regnbågsflaggan på Götaplatsen

Organisationer, artister och privatpersoner står upp för regnbågsflaggan den 5 oktober på Götaplatsen.

I morgon, den 5 oktober, arrangeras en manifestation för regnbågsflaggan i Göteborg. Evenemanget äger rum på Götaplatsen och en lång rad artister och talare är inbjudna, bland andra författaren och komikern Jonas Gardell, Göteborgsartisten Det brinner och poeten och transaktivisten Yolanda Bohm Ramirez.

Bakom manifestationen står organisationer som West Pride, Musiker mot rasism, Göteborgs Rättighetscenter och RFSL Göteborg. De har reagerat på den senaste tidens händelser, som det uppmärksammade förbudet i Sölvesborg där regnbågsflaggan inte längre får vaja på kommunens byggnader samt förskolan i Årjäng som stoppades från att heta Regnbågen.

Manifestationen är också en reaktion på misshandeln under Skövde Pride för drygt en vecka sedan.

– När personer och organisationer som gör insatser för HBTQI-personers rättigheter hotas och en av de viktigaste symbolerna för HBTQI- och människorättsrörelsen ifrågasätts behöver vi sluta oss samman och visa vilket samhälle vi vill leva i, säger Andreas Hernbo, ordförande för RFSL Göteborg, i ett pressmeddelande.

Står upp för flaggan

I somras ställde RFSL in sitt medverkande under Almedalsveckan i rädsla för hot från nazister. Upprepade gånger har Prideparader och klubbar attackerats och flaggor saboterats. Därför går organisationer, artister och privatpersoner nu samman för att gemensamt stå upp för regnbågsflaggan och vad den symboliserar.

– Det här är en manifestation mot de hatfulla krafter och de intoleranta vindar som sveper över hela vårt avlånga land, i storstäder som i mindre städer. I Sverige som Europa. I Sölvesborg som i Göteborg. Mot dem som vill kalla öppenhet, kärlek och tolerans för laddat och för politiskt, säger Oskar Schwartz, artisten Mollgan, i ett pressmeddelande.

Manifestationen inleds klockan 15.00 i morgon på Götaplatsen och besökarna ombeds att ta med regnbågsflaggor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV