Radar · Nyheter

Hälsofara och bristande säkerhet på Borås Djurpark enligt facket

Gepardunge på Borås djurpark.

Mögel i lejonhusets källare, trasig ventilation inne hos björnarna och lätt för besökarna att nå fram till tigrarnas galler – detta är några av de brister som facket på Borås djurpark nu har anmält till Arbetsmiljöverket, rapporterar SVT Väst.

Redan i våras påpekade facket att djurparken egna arbetsmiljöpolicy inte efterföljs. Exempelvis har man skjutit på de skyddsronder som ska genomföras på arbetsplatsen och när skyddsronderna väl genomfördes upptäckte man flera allvarliga problem. Dessutom menar de att anmälningar om tillbud har blivit liggande i ett halvår utan att någon uppföljning har gjorts.

– Vi vill arbeta för en god arbetsmiljö, men vi har inte fått något gehör eller någon respons. Därför har vi anmält det här till Arbetsmiljöverket och sen får de göra en bedömning om vad som kan göras, säger Christine Wester, regionalt skyddsombud till SVT Väst.

Djurparkens VD Bo Kjelsson har dock en annan bild. Han menar att det görs en åtgärdslista när det framkommer brister och att brister som kan äventyra människors hälsa åtgärdas direkt.