Energi · På gång i Göteborg

Hallå där…!

Dan Baeckström, sammankallande i Naturskyddsföreningens klimatgrupp i Göteborg.

…Dan Baeckström, sammankallande i Naturskyddsföreningens klimatgrupp i Göteborg, som gästar Backa bibliotek torsdagen den 10 oktober för att prata på temat Varför är det sånt tjat om klimatet?

Du kommer bland annat att prata om klimatångest och hur vi håller modet uppe. Kan du ge oss tips redan nu hur man kan tänka positivt?

– Det absolut bästa sättet att hålla modet uppe är att börja arbeta aktivt för en klimatomställning tillsammans med andra som oroar sig. Det är vad vi gör i Naturskyddsföreningens klimatgrupp, och det är vad många andra grupper också gör. Den som kommer på föredraget har möjlighet att lära sig mera om hur man kan engagera sig.

Det finns ju en del högljudda klimatskeptiker. Utgör de ett stort problem, anser du?

– Inte generellt. Det finns alltid missförstådda genier som vill förkasta vetenskapen och tro på en alternativ verklighet. Men när mäktiga och inflytelserika figurer börjar sprida den sortens fantasier, då blir det däremot farligt.

Vad har Naturskyddsföreningen för arbete kring de här frågorna?

– Naturskyddsföreningen verkar ju på så många olika plan. På sitt rikskansli i Stockholm har föreningen klimatexperter som jobbar stenhårt med att påverka regeringens klimatbeslut och informera politikerna om läget. Ute i kommuner och regioner finns det ideellt arbetande medlemmar, sådana som vi i klimatgruppen i Göteborg, som granskar den lokala politiken, informerar allmänheten, som till exempel med föredraget den 10 oktober, och väcker opinion. Ett annat exempel är det fantastiska arbete som Naturskyddsföreningen i Lysekil har bedrivit för att stoppa utbyggnaden av Preemraff där.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV