Radar · Nyheter

Nya Tider anmäls för ofredande på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg.

Representanter för den högerextrema tidningen Nya Tider har polisanmälts för ofredande under Bokmässan í Göteborg. En av dem som blivit konfronterade är den tidigare socialdemokratiske politikern Pierre Schori.
– De har förorsakat mig och andra stort obehag, säger Schori til l Göteborgs-Posten.

Författaren och kulturskribenten Hynek Pallas säger till GT att personerna från Nya Tider förföljt vissa besökare med filmkamera och mikrofon under flera dagar.

Polisen bekräftar för GP att två personer från Nya Tider under lördagen avlägsnades från Bokmässan och att de misstänks för ofredande.

Nya Tider hade 2017 en monter på Bokmässan men har de två senaste åren inte tillåtits ställa ut. Att tidningen var på plats för att ställa frågor är motiverat, säger chefredaktör Vávra Suk till GP. Han anser inte att de utsända gjort något fel.
– Absolut inte. Vi gjorde helt rätt, de gjorde fel. Det är så journalistiskt arbete brukar gå till, att man ställer frågor till makthavare, säger han.

Frida Edman, mässansvarig, säger till GP att Nya Tider har nekats pressackreditering, men att mässan inte kan hindra enskilda från att komma in. Hon anser att Bokmässan har agerat på ett lämpligt sätt genom att personerna har avvisats från lokalerna efter rapporter om ordningsstörning.