Radar · Nyheter

Göteborgs universitet skriver på ramverk för klimatet

Göteborgs Universitet har skrivit under ett klimatramverk där de bland annat åtar sig att minska sin egen klimatpåverkan.

Klimatramverket för universitet och högskolor är ett initiativ vars syfte är att får lärosäten runtom i landet att genomföra åtgärder för att nå 1,5-gradersmålet. Efter en remissrunda har ni GU bestämt sig för att ställa sig bakom ramverket.

– När Greta Thunberg säger ”lyssna på forskarna” vill jag att vi som universitet möter upp. Kan vi bli ännu bättre på att göra oss hörda och nå ut med klimatrelaterad forskning? säger GU:s rektor Eva Wiberg i ett pressmeddelande.

Genom att skriva på ramverket åtar sig universitetet följande punkter:

• Att fortsätta bidra till att samhället kan nå uppsatta mål genom utbildning, forskning och samverkan.

• Att minska sin egen klimatpåverkan i linje med samhällets åtaganden som de kommer till uttryck i nationella och internationella överenskommelser.

• Att sätta upp långtgående mål för klimatarbetet och också avsätta resurser så att de kan nå dessa mål och göra uppföljningar.

• Att tydligt kommunicera klimatarbetet för att inspirera och sprida kunskap till andra aktörer och till samhällsmedborgare.

GU skriver själva att det fanns en bred enighet bland svarande fakulteter, studentkårer och gemensamma förvaltningen om att universitetet bör ansluta sig.
– Det blir en tyngd i att verksamheten ställer sig bakom detta, då åtgärderna som krävs för att klara klimatomställningen kommer påverka oss alla, säger rektor Eva Wiberg. Det var därför viktigt för mig att förankra klimatramverket internt så att arbetet inte stannar vid en påskrift.