Radar · Nyheter

En temavecka med klimatsmartare skolmat

Klimatsmarta veckan innebär bland annat mer vegetariskt i skolbespisningen.

Klimatsmarta veckan i Göteborgs stad inleddes under måndagen och pågår hela veckan. Det innebär att alla skolor och förskolor deltar i en temavecka om klimatsmart mat. I dag, den 1 oktober, är det också Vegetariska världsdagen och alla måltider i de kommunala skolorna är helt vegetariska.

Skolköken har fått ta del av information om hur man kan göra måltiderna mer klimatsmarta och hur man kan anpassa menyerna för att minska koldioxidutsläppet. Pedagogerna har dessutom möjlighet att ta upp ämnet i sin undervisning.

Exempel på hur måltiderna kan bli mer klimatvänliga formuleras bland annat på affischer. Exempel på tips är att basera måltiderna på miljömärkta råvaror, använda säsongsanpassade grönsaker samt ha en stor del vegetabilier och baljväxter i maten. Ett annat tips kan vara att inte lägga upp mer på tallriken än man orkar äta upp.

Tänka klimatsmart

Maträtterna kan fortfararande vara barnens favoriter men med vissa modifieringar. Meningen är också att eleverna ska bli uppmuntrade att själva börja tänka mer klimatsmart. Bland annat placeras underlägg på borden i skolbespisningen med lättillgängliga fakta.

– Den 1 oktober är det Vegetariska världsdagen och då är maten i alla kommunala skolor och förskolor helt vegetarisk. Under resten av veckan serverar vi andra klimatsmarta rätter som inte behöver vara vegetariska, till exempel köttfärssås där en del av köttet bytts ut mot morötter. Vi vill medvetandegöra barnen och kanske indirekt också deras vårdnadshavare, säger Anna Rombin Sundbäck, som är områdeschef för intern service i stadsdelen Centrum, till sajten Vårt Göteborg.

Pågående arbete

Anledningen till satsningen på Klimatsmarta veckan är att lära barnen vilken påverkan maten har på klimatet. Det är ett arbete som pågått under lång tid i Göteborgs kommunala skolor.

– Vi har jobbat i många år med de här frågorna, särskilt sedan 2014 då det beslutades att allt kött skulle vara ekologiskt. Det är ett arbete som pågår året runt, som vi vill synliggöra den här veckan, säger Anna Rombin Sundbäck till Vårt Göteborg.