Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Föreställningen Nakna som foster och gudar har premiär på Folkteatern i morgon, lördag.

Litteratur: Scener & samtal
Göteborgs Litteraturhus fyller Världskulturmuseet med litterära scener, samtal, workshops och läsningar. I årets program finns ett 40-tal medverkande från Göteborg och resten av världen, bland andra författaren Jamaica Kincaid, filosofen Catherine Malabou och den politiska tänkaren Chantal Mouffe.
Tid: 11.00-18.15
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 0-100 kronor.

Musik: Musik! Musik! Musik!
Göteborgs studieförbund bjuder in till en fullspäckad dag på Frölunda Kulturhus. 2019 tilldelades studieförbundens musikverksamheter GAFFA-redaktionens specialpris för sitt arbete i musikvärlden och välkomnar därför till en festival med panelsamtal, workshops och ett tiotal liveband.
Tid: 13.00-22.00
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.

Teater: Premiär – Nakna som foster och gudar
De har varit tillsammans i sju år. Sen bara försvinner en av dem. Där sitter Margot vid radion och hör hur de efterlyser poeten Karin Boye. Samma radio som rapporterar från kriget. Det krig som Margot flytt ifrån. Flytt för att få leva med sin älskade Karin. Spelas till och med 30 november.
Tid: 19.00-21.30
Plats: Folkteatern
Kostnad: 150-280 kronor.

Musik: Mattias Björkas
Mattias Björkas är låtskrivare och musiker i gruppen Vasas flora och fauna. Noter och texter och bilder är Björkas första skönlitterära verk. Han kommer framföra några sånger och samtala med prästen Ludvig Lindelöf om längtan, skönhet och det som döljer sig bakom orden i sångerna.
Tid: 19.00-20.30
Plats: Carl Johans kyrka
Kostnad: Gratis.

Tisdag 1 oktober

Samtal: Konst som motstånd: Beyonce Björck
Charlotta ”Beyonce” Björck är en motrörelse för allt som är icke-perfekt. Allt som är icke-norm. Som motsats till all lycklig yta på Instagram låter hon sin konst ta plats och med spetsig humor, satir, vassa texter, sång, illustrationer och inte minst – ett slags kroppsaktivism. I samtal med Rickard Stierna.
Tid: 19.00-21.00
Plats: Stora teatern
Kostnad: 65 kronor.

Föredrag: Om du ser mig, säger du samma sak då?
Sensus bjuder in till ett möte med Kinna Skoglund som blivit nominerad till Raoul Wallenbergspriset 2019 för nätverket Vi står inte ut men vi slutar aldrig att kämpa – ett nätverk på sociala medier som har stöttat cirka 11000 människor i en kamp för fredliga möten och kunskap kring ensamkommande.
Tid: 19.00-21.00
Plats: Kungsgatan 45
Kostnad: Gratis.

Onsdag 2 oktober

Föredrag: Maglev och magnettåg
Just nu planerar Sverige att bygga banor för höghastighetståg mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Lund. Men skulle man kunna åka ännu snabbare med nyare och bättre teknik? Professor Rune Wigblad pratar om tekniken med magnettåg, dess prestanda och fördelar.
Tid: 18.00-19.30
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Pesthärd och parad – Göteborgs queera historia
Göteborg har en rik historia där lesbiska, bögar, bisexuella och transpersoner tagit plats och krävt sin rätt. Genom exempel ur sina samlingar presenterar Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek Göteborgs queera historia och arbetet med att bevara spår av liv som gömts, dömts och glömts.
Tid: 18.00
Plats: Göteborgs stadsmuseum
Kostnad: 60 kronor eller årsbiljett.

Torsdag 3 oktober

Föredrag: De globala målen och kvinnorna som syr våra kläder
Nanna Rask från SIDA Alumni föreläser med utgångspunkt i sin forskning i Sri Lanka där hon dokumenterat brott mot textilarbetares rättigheter och analyserat barriärer för arbetare att organisera sig. Hon vill belysa hur våra liv hänger ihop med en textilarbetares liv i Sri Lanka.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Musik: Det kvinnliga perspektivet
Emma och Sofia är två riviga musiker och låtskrivare med texter som kittlar och utmanar. De är utbildade vid Nordiska Visskolan och har en lång erfarenhet av spelande i bagaget. Nu ger de sig ut på turné med sina moderna och en aning kritiska visor. Den 3 oktober gästar de Musikens hus.
Tid: 20.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: Gratis.

Musik: Makross + Glitterfittan
Med starka originalkompositioner och med musikaliska rötter i den amerikanska 50- och 60-talsjazzen spelar Makross finurlig, glädjefylld och svängig musik med humoristiska drag. På scen finns också Glitterfittan som är en blandning av jazz och folkmusik och en gnutta bra svensk popmusik.
Tid: 20.00
Plats: Nefertiti
Kostnad: 170 kronor.

Fredag 4 oktober

Vernissage: Kan själv!
Naturhistoriska museet öppnar en ny tillfällig utställning, Kan själv! som är en ljudupplevelse för de allra minsta. I utställningens sex olika delar kan barnen, på sina villkor, skapa ljud med olika material och föremål. Museet välkomnar till en härligt ljudande stund tillsammans med barnen.
Tid: 12.00-13.00
Plats: Göteborgs naturhistoriska museum
Kostnad: Gratis.

Film: Bortom det synliga – Himla af Klint
Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk, långt före det ryska och franska avantgardet. Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschka i denna dokumentär förmedla den storslagna känsla som finns i verken.
Tid: 18.00-20.30
Plats: Bio Roy
Kostnad: 125 kronor.