Radar · Nyheter

Misstänkt kränkning av Estonias gravfrid

En estländsk och svensk flagga på halv stång efter olyckan 1994.

Ett tyskflaggat dykningsfartyg har ertappats med att troligen ha skickat ned en undervattendrönare vid M/S Estonia, trots att det råder gravfrid i området. Enligt Aftonbladet konfronterade den finländska kustbevakningen fartygets besättning sent på måndagskvällen efter tips från Sverige.

– Vi misstänker att de har brutit förseglingen med en dykrobot, säger Pekka Nittulä från kustbevakningen till tidningen.

Den finländska kustbevakningen hade fått förhandsinformation om att fartygets besättning hade för avsikt att utföra dykningar i området, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Enligt Yle informerades besättningen om att det är förbjudet att dyka i området, eller på något annat sätt störa gravfriden. Radio- och tv-bolaget rapporterar även att det av fartygets radiotrafik framkommit att svenskar fanns ombord.

Finländska Gränsbevakningsväsendet har dokumenterat händelsen och informerat tyska myndigheter om incidenten.

På lördag är det 25 år sedan Estonia förliste och 852 människor omkom. Vraket ligger på internationellt vatten men övervakas av Västra Finlands Sjöbevakning. Tyskland har inte skrivit på det avtal som skyddar Estonia.