Radar · Nyheter

Greta Thunberg upprör – tre vanliga anklagelser

Greta Thunbergs skolstrejk har kritiserats av politiker, opinionsbildare och allmänheten.

Greta Thunberg har inspirerat hundratusentals till att strejka för klimatet. Men vägen har kantats av kritik och mytspridning från politiker, opinionsbildare och allmänheten.

För drygt ett år sedan satte sig Greta Thunberg utanför riksdagen i Stockholm med skylten: Skolstrejk för klimatet. Sedan dess har hon talat runt om i världen och fått miljontals följare på sociala medier.

Men samtidigt har Thunberg och hennes skolstrejk fått rejält med kritik och blivit en riktig vattendelare. Och sedan Thunbergs segelbåt lade till i New York har kritiken trappats upp. Här är tre av de argument som används för att kritisera den 16-åriga klimataktivisten.

"Eliten ligger bakom"

Idén till strejken kom från Bo Thorén, engagerad i bland annat den ideella föreningen Fossilfritt Dalsland. Hans tanke var att samla flera ungdomar i en gemensam protest. Men det var bara Greta Thunberg som nappade på idén, enligt hennes mamma Malena Ernman. Greta Thunberg genomförde sedan skolstrejken på eget initiativ.

Men vissa kritiker hävdar att det i själva verket är andra än Thunberg som ligger bakom. Bland annat sprids teorier om att den ungersk-amerikanske miljardären George Soros styr över klimataktivisten.

I somras spreds även ett inlägg om att Greta Thunberg företräddes av en agentur som hyr ut kända talare. Enligt de uppgifterna tjänade hon hundratusentals kronor på sina tal. Det påståendet dementerades sedan av Thunberg.

”Det här är självklart inte sant, jag tillhör inte någon agentur och jag tar inte ett öre för mina tal. Och det jag tjänar på mina böcker och de pris jag får går till välgörenhet”, skrev hon på Twitter i juni.

"Är psykiskt sjuk"

Greta Thunberg har flera gånger talat öppet om att hon har Aspergers syndrom. Bland annat har hon sagt att diagnosen gör att hon “fungerar annorlunda och ser världen utifrån ett annat perspektiv”.

På sociala medier finns många inlägg om Thunbergs diagnos där det förs fram att hon utnyttjas och behöver hjälp. Men Thunberg har flera gånger slagit tillbaka mot kritiken.

”När hatfyllda människor jagar dig för hur du ser ut innebär det att de inte har något vettigare att syssla med. Och då vet man att man har vunnit,” skrev hon på Instagram strax efter det att hon anlänt med segelbåt till New York.

"Utnyttjas av föräldrarna"

Både svenska och utländska debattörer har kritiserat Greta Thunbergs föräldrar. De får även en hel del kritik på sociala medier där flera personer skriver att de borde anmälas till socialen.

Kritiken mot föräldrarna, skådespelaren Svante Thunberg och operasångerskan Malena Ernman, handlar ofta om att de, tillsammans med etablissemanget, utnyttjar dottern.

Svante Thunberg sade kort efter det att strejken påbörjats att föräldrarna inte kan ställa sig bakom skolstrejken, men att han som medmänniska förstår dotterns beslut.

Malena Ernman slog tillbaka mot kritiken på Facebook i januari och skrev:

“Det finns ingen som har planerat eller uppmuntrat henne att göra det hon gör.” I samma inlägg skrev Ernman att hennes dotter aldrig haft någon som ”stått bakom” henne.