Radar · Nyheter

Duschrobotar och elektroniska katter på inspirationsvecka i Gamlestan

Elektroniska husdjur kan användas både för barn, men också som terapi för personer som lider av demens.

I dag finns mängder av hjälpmedel som ska underlätta livet för personer med funktionsnedsättningar. Under nästa vecka kommer en del av dessa att visas upp under en inspirationsvecka på Gamlestans Medborgarhus, skriver Vårt Göteborg.

Elektroniska terapikatter som sprider lugn och trygghet för  personer med demens eller duschrobotar som går att styra med knapptryckningar. Det är några exempel på nya, smarta hjälpmedel.

– Vi vill visa att alla människor har samma rättigheter att vara delaktiga och kunna bestämma över sina egna liv, säger André Andersson, som är teknikcoach och stödpedagog samt arbetar med att arrangera inspirationsdagarna, i ett pressmedddelande. 

Under inspirationsdagarna får personer med funktionsnedsättningar själva berätta om vad tekniken har betytt för dem. Det kommer också att anordnas workshops där de får möjlighet att ”lära” personal och tala om vad de behöver.

– Under inspirationsveckans sista dag berättar vi mer för alla som är intresserade, bland annat om hur vi arbetar med välfärdsteknik via en testmiljö och om den app vi håller på att utveckla, tillsammans med de som ska använda den, säger André Andersson.

Inspirationsveckan startar klockan 14 på måndag och pågår till och med fredag. Hela programmet hittar du här.