Radar · Nyheter

Rapport: Ökad barnadödlighet i Syrienläger

Barnadödligheten ökar i al-Hol-lägret i norra Syrien, där tusentals kvinnor och barn som tidigare varit en del av IS så kallade kalifat vistas.

Allt fler barn dör i al-Hol-lägret i norra Syrien, enligt en ny rapport från hjälporganisationen International rescue committee (IRC). Enligt Rädda Barnen kan uppemot 70 svenska barn finnas i området.

I al-Hol-lägret sitter bland annat tusentals mammor och barn som tidigare varit del av terrorsekten IS så kallade kalifat. Enligt rapporten från IRC har 339 barn dött i lägret mellan december i fjol och den 1 september i år. Barnen står för 80 procent av dödsfallen i lägret, enligt rapporten, uppger Dagens Nyheter.

Totalt vistas nu 70 000 människor i al-Hol-lägret, majoriteten kvinnor och barn, enligt IRC-rapporten. Cirka 7 000 beräknas vara barn till utländska IS-stridande.

Rädda Barnen har tidigare gjort bedömningen att 57 till 70 barn till svenska föräldrar finns i syriska läger. Enligt uppgifter i somras från organisationen ska upp till fyra svenska barn ha dött i al-Hol och andra läger där det finns omfattande problem med vatten, sanitet och tillgång till sjukvård.

I maj reste sju föräldralösa barn tillbaka till Sverige efter förhandlingar mellan svenska och kurdiska myndigheter. Exakt hur många svenska barn och kvinnor totalt som tagits hem till Sverige vill UD inte svara på, enligt DN.

Departementet har tidigare uppgett för TT att de ”arbetar metodiskt för barnens bästa” och att ”om möjligt ska de föras till Sverige”.

– Det arbetet sker i samarbete med aktörer på plats, bland annat kurderna. Det är ett mycket komplicerat arbete, inte minst att identifiera barn med koppling till Sverige. Därför tar det tid, säger Julia Eriksson Pogorzelska, departementssekreterare på UD, till DN.

Fakta: Omkring 70 000 personer i al-Hol

I samband med att terrorgruppen Islamiska Staten (IS) förlorade sina sista fästen i Hajin och al-Baghuz i nordöstra Syrien i våras lämnade mer än 64 000 personer området enligt Rädda Barnen.
De flesta tog sig till al-Hol, som är det största av lägren i nordöstra delen av landet. Där lever nu omkring 70 000 personer enligt hjälporganisationen. 67 procent uppges vara barn och ungefär en fjärdedel kvinnor.
Kurdiska myndigheter har uppmanat västländer att ta tillbaka medborgare som rest till Syrien för att ansluta sig till IS, och deras anhöriga som också befinner sig där.
I maj kunde sju föräldralösa barn lämna al-Hol och resa tillbaka till Sverige efter förhandlingar mellan svenska och kurdiska myndigheter.
Källa: Rädda Barnen, Säpo